Įspūdingiausių vietų sąrašas:anksčiau karaliavo žmogus, o dabar - gamta (Video)  (0)

Ne tik žmonės užkariauja gamtą, bet ir gamta kartais iš žmonių pavergia teritorijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Apleistas prekybos centras Bankoke (Tailandas)

Tailande galima rasti iš tiesų įdomių dalykų. Vienas iš jų – „Naujojo pasaulio“ prekybos centras, kuriame karaliauja žuvys.

Viskas prasidėjo dar 1999 metais, kai parduotuvė buvo uždaryta, o po kelių metų pastatą nusiaubė gaisras. Įgriuvus konstrukcijoms, nebeliko stogo. Prasidėjus lietingajam sezonui, vanduo užtvindė kelis prekybos centro aukštus. „Stovinčiame“ vandenyje pradėjo veistis uodai ir kiti parazitai. Netoliese gyvenantys žmonės tapo šių kenkėjų aukomis. Netrukus situacija tapo nevaldoma – vietiniai nebežinojo kaip kovoti su juos puldinėjančiais vabzdžiais.

Siekiant pagerinti situaciją, į „Naujojo pasaulio” prekybos centro vandenį buvo įleistos kelios žuvys. Ši priemonė ne tik pasiteisino, bet ir viršijo vietinių gyventojų lūkesčius. Jau visai netrukus kenkėjų kiekis pastebimai sumažėjo, o apleistame prekybos centre pradėjo plaukioti vis didesni žuvų būreliai.

Dabar prekybos centro griuvėsiai yra gausiai lankomi turistų. Žmonės noriai fotografuojasi kartu su žuvimis, jas šeria, o kai kurie įsigudrina jas net ir paglostyti.

2. Olandijos sala, Česapyko įlanka (Jungtinės Amerikos Valstijos)

Gamta kartais nugali žmogų ir civilizaciją. Vienas tokių pavyzdžių – Olandijos sala (Holland island) Amerikoje. Anksčiau šioje teritorijoje netrūko gyventojų. Kelis šimtmečius ūkininkų, žvejų, jūrininkų bendruomenės saloje statė namus, kūrė šeimas dirbo ir prekiavo. 1910 metais nedidelėje gyvenvietėje stovėjo apie 70 pastatų. Buvo įrengtos parduotuvės, mokykla, bažnyčia, kultūros namai.

Tiesa, vietiniai gyventojai buvo priversti nuolat taikstytis su gamtos krečiamomis išdaigomis. Vėjas ir bangos ardydavo molingus salos krantus. Bėgant laikui erozija įgavo pagreitį. Sala pastebimai mažėjo. Kova su stichija nedavė rezultatų. Nepadėjo nei specialios vandenį sulaikančios sienos, nei salos krantų tvirtinimas.

Teritoriją pradėjo palikti vis daugiau dėl savo turto besibaiminančių žmonių. Maždaug 1920 metais sala liko visiškai tuščia, o apleistuose namuose ir kiemuose ilgainiui pradėjo karaliauti paukščiai (žuvėdros, garniai, rudieji pelikanai, žvirbliai), veši augmenija.

Kalbama, kad panašus likimas gali ištikti ir netoliese esančią Smito salą (Smith island). Teritorijoje gyvenantys žmonės susiduria su tomis pačiomis problemomis. Dėl erozijos yra salos krantai, kyla vandens lygis.

3. Černobylio atominės elektrinės teritorija (Ukraina)

Tikriausiai daugeliui iš mūsų žodis „Černobylis“ asocijuojasi su atomine energetika ir nelaimėmis. 1986 metais įvykusi Černobylio atominės elektrinės avarija – vienas tragiškiausių įvykių žmonijos istorijoje. Žuvo ir susirgo tūkstančiai žmonių, į aplinką pateko radioaktyvios medžiagos. Žmonės evakuoti kelių dešimčių kilometrų spinduliu, teritorija uždaryta. Pastatai ir laukai liko tušti.

Prabėgus beveik 30 metų, teritorijoje, kurioje įvyko nelaimė, mokslininkai vykdo intensyvius gamtos tyrimus. Nors pradžioje kalbėta apie radiacijos žalą ir mutacijas, dabar pasakojama apie atgyjančią Černobylio florą ir fauną.

Nesikišant žmogui teritorija tapo rezervatu. Žaliuoja medžiai ir krūmai. Veisiasi elniai, briedžiai, vilkai. Galima išvysti laukinių arklių būrius. Kadangi nėra žvejojama, vandens telkiniuose randama nemažai žuvies. Teritorijoje gausu žmonių apleistų vietų.

4. Okonošimos sala (Japonija)

Okonošimos (Okunoshima) salos istorija – iš tiesų neįprasta. Antrojo pasaulinio karo metais saloje klestėjo didžiausios šalies nuodingųjų dujų gamyklos. Pasibaigus karui kai kurios iš jų buvo apleistos arba sunaikintos.

Dabar buvusios fabrikų teritorijos apleistos ir apaugusios, o salą valdo... zuikiai. Pasirodo, šie gyvūnėliai buvo pagrindinis dujų testavimo objektas. Apleidus gamyklas gyvūnai tiesiog palikti likimo valiai, išmesti į lauką. Kaip tikriausiai jau atspėjote, laukinė Okonošimos gamta ir apleisti pastatai šiems gyvūnėliams tapo tikru prieglobsčiu. Gyvūnėlių skaičius smarkiai išaugo.

Dabar Okonošimos sala dažnai pavadinama „zuikių sala“ arba „zuikių karalyste“. Tai – nieko keisto. Saloje gyvena šimtai šių mielų gyvūnėlių. Turistai iš viso čia atvyksta pasidžiaugti mažųjų ilgaausių kompanija, skuba su jais nusifotografuoti ir, be jokios abejonės, – pašerti juos morkomis ir kopūstais.

5. Apleistas Kolmanskopo miestelis (Namibia)

Kadaise Komanskopas buvo vadinamas deimantų miestu. Viduryje dykumos pastatytuose namuose gyveno iš ties nemaža deimantų ieškotojų bendruomenė.

Brangakmeniai skatino vyrus kartu su šeimomis atvykti ieškoti geresnio gyvenimo. Pasakojama, kad gyvenimas Kolmanskope buvęs ganėtinai prabangus. Žmonės turėjo nuosavus namus, mokyklas, biblioteką, ligoninę, parduotuves ir elektrą.

Sotus ir aprūpintas gyvenimas truko iki 1954 metų. Kasyklose pasibaigus ištekliams, baigėsi ir vietinių entuziazmas. Žmonės susikrovė daiktus, paliko dykumą ir namus.

Dabar Kolamnskopas atrodo kaip tikras vaiduoklių miestas. Tačiau apleisti pastatai, nors ir nebetinkami gyventi, yra puiki buveinė gamtai. Namų pavėsyje auga dykumos augalai, prieglobstį randa gyvūnai.

6. Aralo dykuma (Kazakstanas/Uzbekistanas)

Kažkada Aralo ežeras buvo vienas iš didžiausių pasaulyje. Dabar vandens vietoje plyti dykuma. Sovietų Sąjungai plėtojant žemdirbystę, siekiant įsitvirtinti medvilnės auginimo rinkoje, Aralo ištekliai naudoti laukams drėkinti. Nutiesus nekokybiškus kanalus, ežeras pradėjo sekti. Nuo 1960 iki 1998 metų Aralo plotas sumažėjo daugiau nei tris kartus. Vanduo senka iki šiol.

Dabar didžioji buvusi Aralo ežero teritorija atrodo kaip druskinga dykuma. Apie kadaise čia tyvuliavusį vandenį išduoda tuščiame lauke gulintys žvejybiniai laivai. Ši kadaise žmonių naudota, o dabar niekam nebereikalinga įranga gerai tinka gyvūnams.

Laivų šešėlyje prieglobstį randa driežai, lapės ir kupranugariai. Šiems gyvūnams tai puiki užuovėja, leidžianti atsipūsti, ištverti pačias kaitriausias ir sunkiausias dienos akimirkas.

7. Apleistos teritorijos Komerso mieste, Kolorade (Jungtinės Amerikos Valstijos)

Tikriausiai nedaug kas būtų patikėję, kad cheminės amunicijos gamyklų teritorija galėtų virsti vieta, kur klesti gyvybė.

Komerso mieste esančios gamyklos savo veiklą baigė dar 1982 metais. Tiesa, fabrikų teritorijoje iki šiol vykdomi chemikalų nukenksminimo ir valymo darbai. Dėl šios priežasties į teritoriją draudžiama patekti pašaliniams žmonėms. Ši vietovė tapo kuo tikriausiu nykstančių gyvūnų prieglobsčiu.

1986 Jungtinių Amerikos Valstijų Laukinių gyvūnų ir žuvų apsaugos tarnyba išsiaiškino, kad saugią buveinę čia rado ne tik Plikasis Amerikos erelis, bet ir kiti gyvūnai. Į Komerso gamyklų teritoriją „atsikraustė“ net 330 ankščiau čia negyvenusių gyvūnų rūšys. Čia veisiasi elniai, kojotai, pelėdos ir kiti gyvūnai. Teritorijai suteiktas draustinio statusas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(26)
(1)
(25)

Komentarai (0)