Viskas kitaip nei Žemėje: kaip atrodo fizinės treniruotės kosmose? (Foto, Video)  ()

Žemės gyventojai gali nuspręsti – sportuoti ar ne, tačiau Tarptautinės kosminės stoties (TKS) astronautams tai yra gyvybiškai svarbu. Be fizinio aktyvumo jų kaulų tankis ir raumenų masė greitai sumažėtų. Tačiau kaip mankštinti raumenis aplinkoje, kurioje beveik nėra gravitacijos?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Todėl NASA pasirūpino, kad jų darbuotojai praleistų mažiausiai dvi valandas per dieną aktyviai sportuodami. Pasak „Huffington Post“, yra daug būdų tai daryti, o tam labai puikiai pasitarnauja stotyje esanti treniruoklių salė.

Pirmasis amerikiečių prietaisas – tai naujos kartos bėgimo takelis COLBERT. Žinoma, jis kiek skiriasi nuo mums įprastų treniruoklių: įrenginys kruopščiai renka duomenis apie kaulų tankį ir raumenų masę – kiek jos įgauna, ar praranda, toli nuo Žemės esantys astronautai.

Dviratis su ergometru ir virpesių izoliavimo sistema arba CEVIS, yra dar vienas skambiai pavadintas prietaisas. Iš esmės tai lyg mechaninis dviratis oro pagalvėlėmis besijungiantis su siena, kad kabėtų ore ir taip nekeltų papildomos vibracijos.

Čia taip pat yra svorių kilnojimo įrenginys, arba ARED. Jo stūmokliniai vakuuminiai cilindrai veikia kaip atspirtis, kuri imituoja svorių kėlimo procesą „normalios“ gravitacijos sąlygomis.

Rusijos TKS dalyje taip pat yra fizinių pratimų treniruoklių, įskaitant bėgimo takelį „BD-2“ (panašų į COLBERT) ir „VB-3“ – dviratį, panašų į CEVIS.

Visi TKS treniruokliai turi diržus, kurie prilaiko vartotojus mikrosvarumo aplinkoje. Kitu atveju, jie tiesiog nuskristų.

Taigi, jeigu kada nors tingėsite sportuoti, prisiminkite virš jūsų galvos skrendančius astronautus, kurie turi nuolat plušėti ant bėgimo takelių, skriedami aplink Žemę 7,7 kilometrų per sekundę greičiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(14)
(0)
(14)

Komentarai ()