Garsiakalbio kūrėjai padarė tai, kas tiesiog neįmanoma (Video)  (5)

Garsiakalbis „A“, kurį pirmą kartą pasaulis išvydo parodoje CES 2016 realybėje atrodo egzistuoti tiesiog negali. Išmėginę jo veikimą žmonės bandė vėl ir vėl įsitikinti, kad tai ne apgaulė. Patikėti, kad kažką panašaus galima padaryti su garsu, tai lyg patikėti kvėpavimu po vandeniu, ar žmonių skraidymu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Garsiakalbis „A“ – vienas tų fantastinių kūrinių, apie kurį net tuo metu, kai jo klausaisi smegenys tau sako – tai neįmanoma. Jei jis nenukreiptas tiesiai į tave – nieko negirdi“, – apie Prancūzijos kompanijos „Akoustic Arts“ išrastą garsiakalbį rašė „Stuff“.

„Buvai mažiau negu pusmetrio atstumu nuo garsiakalbio ir visiškai nieko negirdėjau. Bet tik žengiau žingsnį ir atsidūriau tiesiai prieš garsiakalbį, mane pasiekė švarus ir galingas garsas. Tai neįtikėtina savybė – gali didinti garsą kiek nori ir niekam netrukdysi“, – rašė „Chipchik“.

Taigi, supratote. Garsiakalbis skleidžia garso bangas taip pat, kaip lazeris, ar bent labai geras žibintuvėlis, šviesą. Visas iš šio garsiakalbio sklindantis garsas girdimas tik atsidūrus tiesiai prieš jį. Sklinda gana toli, bet tik tiesiai į priekį. Ir nesvarbu, kokiu garsumu jo klausysi, net visai šalia esantis žmogus negirdės visiškai nieko.

Šiuo metu sutelktinio finansavimo platformoje „Indiegogo“ renkantys lėšas jo gamybai kūrėjai (per dieną pinigų surinko triskart daugiau negu prašė) neslepia parduotuvėse daugiau negu 800 dolerių kainuosiančio įrenginio veikimo principo.

Jis visiškai kitoks, negu įprasto garsiakalbio. Šis išvis nekuria įprastų garso bangų, kurias kiti garsiakalbiai generuoja elektromagnetais judindami membraną. Vietoj to „A“ generuoja itin aukšto dažnio ultragarso bangas, kurios po to virsta girdimu garsu.

Taigi, pirminis šaltinis sukuria transportuojantį aukšto dažnio signalą, kuris sklinda labai kryptingai. Tas garso spindulys ore pats demoduliuojamas ir vėl virsta girdimu dažniu. Tačiau judėjimo krypties bangos praktiškai nepakeičia ir toliau sklinda lyg spindulys.

Girdimo garso kokybės tai beveik neįtakoja. Atkuriami dažniai yra nuo 60Hz iki 20kHz, tad nebent šiek tiek mažiau yra žemiausio maurojimo.

Kita vertus, kūrėjai ir nesiūlo tokiais garsiakalbiais pakeisti namų kino sistemos. O štai prisijungti prie televizoriaus, kad vienas be ausinių girdėtum, ką jis kalbą, arba pasistačius darbe prie kompiuterio, nesikankinti su ausinėmis – galima. Be to, kūrėjai įsivaizduoja, kad toks garsiakalbis tiktų viešose vietose, informacijai muziejuose, automobilyje tik vairuotojui girdimiems pranešimams ir t. t.

Pirmasis modelis neturi belaidės jungties, tad visus įrenginius reikia prijungti naudojant standartinį lizdą. Iki rugsėjo parduotuves pasieks du kvadratinio garsiakalbio modeliai – 20 cm pločio „A original“ ir 9 cm pločio „A junior“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Arnoldas Lukošius
(138)
(5)
(134)

Komentarai (5)