11 įdomių dalykų apie S. Kelly metus kosmose  (2)

Tarptautinėje kosmoso stotyje (TKS) beveik vienerius metus praleidęs NASA astronautas Scottas Kelly kovo 1 dieną grįžo namo ir buvo sutiktas kaip didvyris.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kol jis bando vėl prisitaikyti prie gyvenimo Žemėje ir dalyvauja virtinėje medicininių tyrimų, svetainė history.com pristato keletą įdomių faktų apie šią rekordinę kelionę.

1. Kiekvieną dieną jis regėdavo daugybę saulėtekių ir saulėlydžių

Skrisdama daugiau kaip 27300 km/h greičiu, TKS apskrieja Žemę kas 90 minučių. Taigi S. Kelly ir jo kolega iš Rusijos Michailas Kornijenka turėjo galimybę per 340 dienų trukusią misiją išvysti 10 944 saulėtekius ir saulėlydžius. Be to, jie nuskriejo iš viso 231 mln. kilometrų, o tai yra maždaug vidutinis atstumas nuo Žemės iki Marso.

2. S. Kelly tapo pastebimai aukštesnis

Nepatirdami gravitacijos, stuburo diskai plečiasi, o tai reiškia, kad kosmose astronautai gali ūgtelėti. S. Kelly, pavyzdžiui, kosmose paaugo maždaug 3 cm. Tačiau kovo 1 dieną Kazachstane grįžus į Žemę, jo ūgis beveik iš karto vėl tapo normalus. Dėl laiko sulėtėjimo poveikio (kurį Albertas Einsteinas numatė savo reliatyvumo teorijoje), S. Kelly taip pat grįžo į Žemę 0,01 sekundės jaunesnis, negu buvo.

3. Žemėje jam skauda visą kūną

Nors Tarptautinėje kosmoso stotyje S. Kelly stengėsi nuolat sportuoti (vien tik ant bėgimo takelio jis nubėgo 104 km), astronauto savijautai neišvengiamai atsiliepė ankštos gyvenimo sąlygos ir nesvarumo būklė. Be nusiskundimų stipriais raumenų skausmais ir nuovargiu, S. Kelly žurnalistams sakė, kad kiekvieną kartą atsisėdus ar einant jam pradeda degti oda, ir kad žaidžiant krepšinį jis niekaip negali pataikyti į krepšį.

„Atrodo, kad kosmose būčiau gyvenęs visą laiką“, - sakė astronautas. Nepaisant to, jis tvirtina, kad TKS galėjo likti ir ilgesniam laikui ir kad net pustrečių metų dvipusė kelionė į Marsą būtų „įveikiama“.

4. Jis visos misijos metu nesiprausė po dušu

Kadangi TKS trūksta tekančio vandens, S. Kelly po dušu nesimaudė visas 340 dienų. Tačiau pakeliui iš Kazachstano į Jungtines Valstijas jis šį rekordą nedelsiant nutraukė. Nieko nuostabaus, kad kovo 3 dieną grįžęs namo, S. Kelly su visais drabužiais pūkštelėjo į savo baseiną.

„Norisi pajusti vandenį aplink savo kūną, - žurnalistams aiškino S. Kelly. – TKS mes neturime dušo. Nėra taip, kad jaustumeisi purvinas, bet pasinerti į baseiną tikrai norisi. Tą ir padariau“.

5. S. Kelly neatsiliko nuo įvykių

Nepaisant to, kad neturėjo dušo, S. Kelly galėjo žiūrėti daugelį tų pačių pramoginių laidų ir filmų, kaip ir kiti amerikiečiai Žemėje. Laisvalaikiu jis žiūrėdavo televizijos šou ir filmus, kalbėdavosi telefonu, fotografuodavo, rašydavo elektroninius laiškus ir nuolat skelbdavo žinutes savo gerbėjams socialiniuose tinkluose „Twitter“, „Facebook“ ir „Instagram“.

Be to, visos misijos metu jis įdėmiai sekdavo naujienas. Kovo 1 dieną, išlipęs iš nusileidimo kapsulės, jis iš karto paklausė, kas laimėjo JAV prezidento pirminius didžiojo antradienio rinkimus.

6. S. Kelly iš kosmoso galėjo susiplanuoti savo sekančias atostogas

Tarp daugybės nuostabių Žemės vietovių S. Kelly išskyrė Bahamas: jis teigė, kad Bahamų vanduo iš kosmoso atrodo „tiesiog pribloškiančiai“. Tačiau labiausiai jis norėtų aplankyti grupę skirtingų spalvų ežerų, kurie tyvuliuoja šiaurės rytinėje Himalajų pusėje. Jis teigė norintis „išsiaiškinti, kaip vadinasi šie ežerai, ir kuriai valstybei jie priklauso“.

7. S. Kelly regėjo destrukcinį žmonijos poveikį planetai

S.Kelly sakė, kad iš kosmoso galėjo matyti „didžiulius teršalų plotus“, kyburiuojančius virš Žemės, ypač Azijos, taip pat orų sistemas tuose rajonuose, kur nesitikima jų išvysti. Maža to, „galima pastebėti, kokia plona yra atmosfera ir kaip trapiai ji atrodo“. „Po tiek laiko, praleisto žiūrint į mūsų planetą, norisi tapti aplinkosaugininku“, - prisipažino jis.

8. Jis tyrinėjamas kartu su savo broliu dvyniu

Kad gautų daugiau informacijos apie ilgalaikio buvimo kosmose poveikį, mokslininkai S. Kelly organus, kaulus, DNR, žarnyno bakterijas ir psichinę būklę lygina su jo identiško brolio dvynio Marko, buvusio astronauto, sveikata. Abu dvyniai bus tyrinėjami dar vienerius metus, po kurių bus skelbiami rezultatai.

Kol kas pats S. Kelly nepastebėjo akivaizdžių pokyčių (išskyrus laikiną ūgtelėjimą ir šiek tiek suprastėjusį regėjimą). „Jo oda labiau įdegusi, - apie savo brolį sakė S. Kelly. – Manau, kad taip yra dėl to, jog jis dažnai žaidžia golfą ir turi pernelyg daug laisvo laiko“.

9. Dvynių tyrimas atliekamas ruošiantis misijai į Marsą

NASA teigia, kad vadinama dvynių studija, taip pat kiti moksliniai tyrinėjimai, vykstantys Tarptautinėje kosmoso stotyje, padės pasiekti užsibrėžtą tikslą – iki šio amžiaus 4-ojo dešimtmečio pasiųsti į Marsą pilotuojamą erdvėlaivį.

„Ketiname skristi į Marsą – dėl to nėra jokių abejonių, - po sugrįžimo į Jungtines Valstijas S. Kelly sakė Baltųjų rūmų patarėjas mokslo klausimais Johnas Holdrenas. – Mes esame tam įsipareigoję. Mes ketiname tai padaryti ir jūsų misija neabejotinai tapo reikšmingu etapu šiame iššūkių kupiname kelyje“.

10. Pirmasis jo užkandis Žemėje buvo tinkamas pasirinkimas

Per vieną iš paskutinių dienų kosmose S. Kelly paskelbė vaizdo įrašą, kuriame jis, apsirengęs gorilos kostiumu, vaikosi kitą astronautą. „Reikia šiek tiek humoro“, - tuo metu savo vaizdo įrašą pakomentavo S. Kelly. Tačiau grįžus į Žemę, šis humoras atgimė nauju pavidalu, kai S. Kelly prisipažino, kad pirmuoju jo maistu Žemėje tapo... bananas.

„Atrodė labai gerai“, - juokėsi S. Kelly, pridurdamas, kad savo pasirinkimo ironiją suprato tik tuomet, kai suvalgė pusę šio vaisiaus.

11. Dabar S. Kelly priklauso du NASA rekordai

Per keturias misijas S. Kelly kosmose praleido iš viso 520 dienų – daugiau už bet kurį kitą NASA astronautą (pasaulinis rekordas yra 879 dienos, priklausantis rusų kosmonautui Genadijui Padalkai). S. Kelly taip pat priklauso NASA astronauto, praleidusio kosmose daugiausia dienų iš eilės, rekordas (pasaulio rekordas yra 438 dienos, kurias kosmose išbuvo rusų kosmonautas Valerijus Poliakovas).

S. Kelly sakė manantis, kad abu šie rekordai netrukus bus pagerinti. „Ribų peržengimas yra tai, kas verčia visuomenę progresuoti“, - teigė jis.

 


 


 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(32)
(0)
(32)

Komentarai (2)