Lietuvoje gyvybės mokslų proveržis: jau kuriami pasaulinio lygio vaistai nuo vėžio, uždegimų ir cukrinio diabeto  (5)

Daugiau nei 12 metų veikiantis nepriklausomas biotechnologinės farmacijos ir biomedicininių tyrimų centras „Biotechpharma“ nuolatos kuria naujus vaistinius preparatus, skirtus sunkioms ligoms gydyti, ir prisideda prie tarptautinių projektų įgyvendinimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Centro vadovas, profesorius Vladas Algirdas Bumelis pabrėžia, kad kiekviena įmonės sukurta technologija – tai visos šalies žingsniai į priekį mokslo ir verslo srityje.

Praėjusieji metai įmonei buvo ypač reikšmingi – sudarius sutartis su didžiausiomis pasaulio farmacijos kompanijomis prasidėjo naujas įmonės veiklos etapas. Kolektyvui išaugus 71 proc., buvo imtasi naujų vaistinių preparatų kūrimo. Vienas iš „Biotechpharma“ kuriamų produktų yra monokloniniai antikūniai, skirti įvairių uždegiminių ligų: reumatoidinio artritro, Krono ligos, cukrinio diabeto bei tam tikrų tipų vėžio – gydymui.

„Biotechpharma“ yra lietuviško kapitalo įmonė, todėl visos užpatentuotos technologijos kartu yra ir Lietuvos mokslo laimėjimai. Atlikdama tyrimus, įmonė intensyviai bendradarbiauja su Lietuvos universitetais. Šis bendradarbiavimas leidžia akademikų sukauptas žinias pritaikyti praktikoje ir didina lietuviškų universitetų konkurencingumą pasaulinėje rinkoje: pagal aukštąjį išsilavinimą turinčiųjų specialistų skaičių Lietuva yra pirmosiose vietose Europoje, o 9 tūkst. studentų šiuo metu pasirinkę gyvybės mokslų sritis. Remiantis 2013 m. duomenimis, pagal tyrimų ir plėtros srityje dirbančių specialistų skaičių, tenkantį vienam šalies gyventojui, Lietuva pasaulyje užima dešimtą vietą.

Galimybė pasaulinėms vaistų platinimo kompanijoms

Vienas iš naujausių „Biotechpharma“ produktų „Adalimumab Biosimilar“ buvo pripažintas 2015 m. Lietuvos metų gaminiu. Adalimumabas yra monokloninis antikūnas (t. y. ląstelėje susintetintas antikūnas), biofarmacijos tikslais naudojamas uždegiminių ligų gydymui. Pirminė vaistinio preparato paskirtis buvo reumatoidinio artrito gydymas, tačiau adalimumabas gali būti taikomas psoriazės ir žarnyno ligų, pavyzdžiui, Krono ligos, simptomų švelninimui. „Biotechpharma“ produktas nėra pats monokloninis antikūnas, bet efektyvi, taupi jo gamybos technologija.

Iki šiol Lietuvoje nebuvo sukurta nei viena biopanašių monokloninių antikūnų gamybos technologija, tad bendrovė „Biotechpharma“ gali drąsiai vadintis Lietuvos biofarmacijos srities pioniere. Naujoji technologija suteiks galimybę pasaulinėms vaistų platinimo kompanijoms jau įvertintu preparatu aprūpinti didesnę sergančių žmonių dalį besivystančios ekonomikos šalyse.

„Mūsų šalyje veikiančių didžiųjų gyvybės mokslų srities įmonių pasiekimai yra be galo svarbūs: jų dėka Lietuva pamažu tampa vienu iš aukštųjų technologijų inovacijų centrų ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje, – teigia Ūkio viceministrė Rasa Noreikienė. – Darbo našumas farmacijos sektoriuje yra kone penkiskart didesnis nei bendras darbo rinkos produktyvumas. Tai bei verslo ir mokslo bendradarbiavimas, eksporto rodikliai – 90 proc. Lietuvoje pagaminamų biotechnologijų produktų yra eksportuojama – atskleidžia didžiulį gyvybės mokslų potencialą tarptautiniu mastu.“

„Biotechpharma“ taip pat kuria įvairius augimo faktorius, stimuliuojančius kraujo kūnelių augimą, lipidų ir angliavandenių metabolizmą. Vienas sėkmingiausių neseniai užbaigtų „Biotechpharma“ projektų buvo įgyvendintas bendradarbiaujant kartu su pasaulinio garso mokslo tiriamuoju institutu Weizmann Institute of Science (Izraelis): sukūrus naują rekombinantinių baltymų biosintezės ir gryninimo schemą, buvo pagamintas fermentas, dalyvaujantis amino rūgščių metabolizme ir medžiagų apykaitos grandininėse reakcijose. Pagaminto vaistinio preparato efektyvumas gydant onkologinius susirgimus jau buvo patvirtintas iki-klinikiniuose tyrimuose, o „Biotechpharma“ sukurta technologija 2015 m. buvo užpatentuota kaip unikalus sulietų baltymų gamybos metodas.

Įmonės atstovai tiki, jog savo darbais įrodė, kad Lietuva gali kurti aukštos kokybės vaistinius preparatus, o sukurta technologija duos pradžią kitų biopanašių monokloninių antikūnų vystymui. Įmonei plečiant savo veiklos apimtis, planuojama įsigyti naujos įrangos, o baigus įrengti naujas, padidintos saugos laboratorijas – pradėti darbus su patogeninėmis bakterijomis.

Kas antrus metus viešosios įstaigos „Versli Lietuva“ organizuojamas „Life Science Baltics 2016“ – didžiausias gyvybės mokslų forumas Baltijos ir Šiaurės šalyse – vyksta Lietuvoje rudenį . „Biotechpharma“ yra nuolatinė gyvybės mokslų renginio dalyvė. „Life Sciences Baltics“ renginyje turimomis žiniomis dalijasi mokslo bei verslo atstovai iš įvairių pasaulio kampelių, jiems pristatomos gyvybės mokslų srities naujovės. Šių metų rugsėjo 14-15 dienomis vyks trečiasis gyvybės mokslų forumas „Life Sciences Baltics 2016“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(20)
(2)
(18)

Komentarai (5)