Proveržis: kiaulių organų persodinimas žmogui – jau visai arti  (1)

Vokietijos ir JAV mokslininkų komanda neseniai pranešė apie biologinio transplantavimo proveržį: jiems beveik trejus metus pavyko išlaikyti kiaulės širdį paviano (primato) kūne. O tai yra pirmas žingsnis link gyvūnų organų persodinimo į žmogaus organizmą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis „Nature Communications“ publikuotas tyrimas yra svarbus žingsnis siekiant gyvūnų organus transplantuoti žmonėms, skelbia theverge.com.

Organizmo imuninė sistema apsunkina skirtingų gyvūnų rūšių organų transplantavimą – dažnai gavėjo organizmas naujus organus atmeta. Tačiau mokslininkai panaudojo genų inžineriją ir imunitetą slopinančius vaistus, kad paviano organizmas priimtų kiaulės širdį.

Širdys buvo išimtos iš genų inžinerijos būdu išvestų kiaulių, todėl organai buvo labiau suderinami su paviano imunine sistema. Specialus vaistų režimas ir antikūnai užtikrino, kad primato imuninė sistema reaguos tinkamai.

Eksperimento metu penkiems pavianams buvo įdėtos penkios kiaulių širdys, tačiau pavianų širdys nebuvo pakeistos. Kiaulių širdys buvo prijungtos prie cirkuliacinės sistemos, o pavianų širdys pumpavo kraują.

Mokslininkai pasiekė rekordą ir kiaulių širdis pavianuose išlaikė 945 dienas. Tai – beveik dvigubai ilgesnis laiko tarpas, nei ankstesnio eksperimento metu. Toliau mokslininkai sieks visiškai pakeisti pavianų širdis kiaulių transplantais.

Kasmet laukdami organų transplantų miršta 8 tūkst. žmonių. Dėl didelio donorų poreikio mokslininkai seniai svarstė transplantavimui panaudoti gyvūnų organus. Ši procedūra dažnai vadinama kserotranplantavimu.

Pirmosios kseotransplantavimo procedūros nebuvo sėkmingos – šeštąjame dešimtmetyje mėginant persodinti šimpanzių ir pavianių organus, daugelis žmonių mirė.

Nuo to laiko mokslininkai dirbo, siekdami sukurti kiaules, kurios geriau tiktų žmonėms. Manoma, kad kiaulės būtų idealūs kandidatai žmonių organų transplantavimui dėl jų organų dydžio, trumpo auginimo laiko ir DNR, kuri buvo įdėmiai ištirta.

2002-aisiais mokslininkų grupės pranešė išvedusios kiaules, kurių organai nesukeltų priešiškos reakcijos žmogaus organizme. Tačiau net ir šie organai pavianų organizme laikui bėgant buvo atmesti.

Todėl šis mokslininkų tyrimas vertinamas kaip proveržis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(17)
(0)
(17)

Komentarai (1)