Tikras kosmosas: aukcione parduodami išskirtiniai meteoritai  ()

Londone „Cristie's“ aukcione unikalus reiškinys – parduodami 76, skirtingu metu žemę iš kosmoso pasiekę meteoritai. Aukciono internetinėje svetainėje skelbiama, kad meteoritų kainos siekia nuo 150 iki 800 tūkst. svarų sterlingų. Dauguma parduodamų meteoritų atrodo tarsi meno kūriniai, skelbia slon.ru.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gibeono meteoritas

Iš geležies ir nikelio sudaryto meteorito vertė – 800-1200 dolerių. Pirmieji šio meteorito fragmentai atrasti Švedijos šiaurėje 1906 metais. Meteoritų medžiotojai iki šiol ieško likusių dalių. Meteoritas nukrito į žemę prieš milijoną metų, kuomet Švedijos šiaurė buvo padengta ledu. Tūkstančius metų meteoritą šlifavo ledas ir akmenys.

Čeliabinsko meteoritas

Šis meteoritas nukrito ant žemės 2013 metų vasarį. Jo vertė – 256-426 tūkst. dolerių. Būdamas 30 kilometrų virš žemės, akmuo skilo į kelias dalis ir vėliau sprogo. Žemę pasiekė daug nedidelių fragmentų. Čeliabinsko meteoritas – stambiausias žemę pasiekęs objektas nuo 1908 metų ir vienintelis, kurio kritimas buvo užfiksuotas filmuojant. Meteoritas vertinamas ir dėl to, kad išsaugojo dalį pirminės originalaus meteorito formos.

Merčisono meteoritas

Šis meteoritas 1969 metais nukrito Australijos teritorijoje. Jo vertė siekia 12-17 tūkst. dolerių. Merčisono meteoritas – meteoritų lietaus dalis. Teigiama, kad šis meteoritas patvirtina panspermijos hipotezę, kad gyvybė egzistuoja visoje Visatoje, o ją išnešiojo meteoritai, asteroidai ir planetoidai.

NWA 869 meteoritas

Šis akmeninis meteoritas rastas Sacharoje, netoli Alžyro ir Maroko pasienio. Jo vertė – 4269-7115 doleriai. Jis žemę pasiekė vieno stambiausių meteoritų lietaus metu.

Brenhamo meteoritas

Stambiausias savo tipo meteoritas. Jo vertė gali siekti iki 1,1 mln. dolerių. Brenhamo meteorito fragmentai buvo rasti JAV Kanzaso valstijoje 1882 metais. Dėl didelio rastų meteoritų kiekio, vieta pavadinta – Kanzaso meteoritų ferma. Šis meteoritas sveria net 650 kilogramų.

Geležinis Gibeono meteoritas

Jo vertė siekia 213-355 tūks. dolerių, o svoris – 81,4 kilogramo. Prieš kelis tūkstančius metų jis nukrito Kalahario dykumoje, Namibijos teritorijoje. Visai neseniai jį atrado vietos gentis.

NWA 5407 meteoritas

Šis meteoritas atrastas Afrikos Šiaurėje. Skaičiuojama, kad jo vertė – 569-854 doleriai. Meteoritas išskirtinis tuo, kad susideda iš skirtingų sluoksnių.

Kampo del Cielo meteoritas

Šis geležinis meteoritas rastas Argentinoje. Jo vertė – 2135-3556 doleriai. Šį meteoritą dar 1576 metais aprašė ispanai, atradinėję Pietų Ameriką.

NWA 8360 meteoritas

Šio meteorito dalis rasta Sacharos dykumoje. Jis vertinamas 21-35 tūkst. dolerių, susideda iš regolito ir šviesių mineralų. Būtent šis meteorito gabalas buvo dainininko Kevino Spacey kišenėje jam atliekant dainą „Fly Me to the Moon“. Mėnulio meteoritai – vieni rečiausių objektų mūsų planetoje. Sudėjus visų žinomų mėnulio meteoritų svorį, iš viso bus 135 kilogramai.

Pultusko meteoritas

Šis meteoritas padengtas išlydyta mase. Jis nukrito Lenkijos teritorijoje dar 1868 metais. Jo kaina gali siekti 7115-11 tūkst. 384 dolerius. Meteoritų lietus, įvykęs Pultusko mieste, laikomas vienu smarkiausiu pagal iškritusių meteoritų skaičių.

NWA 8413 meteoritas

Šis gigantiškas akmuo 2011 metais rastas Sacharos dykumoje. Jo vertė – 99-142 tūkst. dolerių, o svoris – 155 kilogramai. Tokie stambūs meteoritai – retenybė, kadangi vidutinis meteoritos svoris – 24 gramai. NWA 8413 – dvidešimtas pagal dydį savo tipo meteoritas.

Seymchano meteoritas

Tai stambaus Seymachano meteorito fragmentas. Jo vertė – 2558-5692 doleriai. Pirmosios šio meteorito dalys rastos 1967 metais, Magadano regione.

Zagami meteoritas

Tai – pagrindinė legendinio Marso meteorito Zagami dalis, rasta Nigerijoje. Jo vertė -  353-635 tūkst. dolerių, o sveria jis 1,3 kilogramo. Zagami sudarytas iš magmos, jis atskilo nuo Marso prieš 3 mln. metų dėl asteroido smūgio.

Libijos stiklas

Meteoritas, rastas Libijos dykumoje. Jo vertė 700-1000 dolerių. Kilmė ilgą laiką buvo nežinoma, tačiau dabar jau aišku, kad meteoritas atsirado asteroidų kritimo į žemę dėka, įvykusio prieš 29 mln. metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(18)
(1)
(17)

Komentarai ()

Susijusios žymos: