Jei kada nors užsimanytumėte Mėnulio... (Video)  ()

...žinokite, kad turėti jį – jau įmanoma.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nereikės nei kopėčių, nei raketos. Maža to, tuo Mėnuliu nereikės su niekuo dalintis – nei su sovietais, nei su amerikiečiais, nei dar su kuo nors. Nes toks Mėnulis bus tik jūsų. Taip, jis – tik sumažintas modelis, tačiau maksimaliai tikroviškas.

Londone gyvenantį prancūzų dizainerį Oscarą Lhermitte apsėdo tikra manija – sukurti idealų topografinį Mėnulio modelį. Savo idėją jis pristato paramos svetainėje Kickstarter. Mėnulio entuziastas savo projektui pradėjo naršyti po viešai prieinamą NASA nuotraukų archyvą. Kai paaiškėjo, kad tai – neefektyvu, O. Lhermitte susisiekė su Planetų tyrimų institutu Danijoje ir paprašė leidimo naudoti jų turimas NASA zondo LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) 2009 m. darytas Mėnulio paviršiaus fotografijas.

Prie kompiuterio praleidęs "begales valandų" dėliojant vaizdus vieną prie kito, po tam tikro laiko prisirpo ir saldus vaisius – pavydėtinai tikroviškas trimatis Mėnulio gaublys MOON. Nors Mėnulio gaublių jau sukurta, tai yra pirmas pasaulyje topografinis Mėnulio gaublys.

Kad kūrinys būtų dar įspūdingesnis ir atsiskleistų visu gražumu, idėjos autorius aprūpino gaublį ir ratu aplink Mėnulį besisukančią "Saulę" iš šviestukų – taip Mėnulio gaublys įgauna ne tik fazių pavidalą (delčia, pilnatis, jaunatis ir priešpilnis), bet ir terminatoriaus ribos slinkimo efektą. "Mėnulis be Saulės – ne Mėnulis", - kategoriškai pareiškė O. Lhermitte.

Beje, dirbtinė "Saulė" aplink MOON sukasi tikrovišku tempu – vieną ratą sukaria per 29 paras, 12 val., 44 min., 2,8 s.

Mėnulio gaublyje MOON – visos topografinės natūralaus Žemės palydovo įžymybės, taip pat ir Tycho krateris bei Ramybės jūra, kurioje 1969 m. nusileido Apollo 11 įgula. Beje, užsisakyti tokį Mėnulį galima už 640 dolerių.

 Pirkėjai galės įsigyti dviejų dydžių MOON gaublius – 17,3 cm ir 30 cm skersmens (mastelis atitinkamai 1 : 20 mln. ir 1 : 11,5 mln.).

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(24)
(1)
(23)

Komentarai ()