Eksperimentas su 6 tūkst. embrionų įrodė: gyvi organizmai gali daugintis ir kosmose  ()

„China daily“ praneša apie Kinijos mokslininkų pirmą kartą kosmose užaugintus embrionus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai yra pirmas kartas, kai žmonėms pavyko apeiti kliūtis, trukdžiusias gyviems organizmams daugintis kosminėje orbitoje.

Anksčiau mokslininkai teigė, kad dauginimosi procesui būtina traukos jėga – be jos ląstelės negali adekvačiai susijungti į audinius ir organus. Vis dėlto Kinijos mokslininkų eksperimentai kosmose įrodė, kad žinduoliai (taigi ir žmonės) netrukus galės daugintis ne tik veikiami Žemės traukos, bet ir nesvarumo sąlygomis.

2016 m. balandžio pradžioje mokslininkai į kosminę orbitą išsiuntė kapsulę su 6000 ankstyvos stadijos pelių embrionų. Skrydžio metu kamera fiksavo embrionų vystymąsi.

Po kelių dienų misijos kosminis aparatas grįžo į Žemę. Paaiškėjo, kad embrionai kosmose sėkmingai išsivystė iki blastocistos – stadijos, kurioje embrioną jau galima įsodinti į gimdą.

NASA labai panašų eksperimentą surengė 1990-aisiais savo erdvėlaiviuose „Shuttle“. Tačiau tąkart embrionai nustojo augti jau pačioje pirmoje vystymosi stadijoje.

Dabar NASA kartu su Japonijos kosmoso agentūra yra išsiuntusi į TKS užšaldytus pelių embrionus.

Kol kas embrionai yra veikiami kosminio spinduliavimo. Vėliau, jau grįžę į Žemę, jie bus persodinti surogatinėms motinoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(12)
(1)
(11)

Komentarai ()