Po daugiau nei 100 metų JAV banknotą vėl papuoš moteris

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2016-04-22 09:53
Kiekvienos šalies reikalas ką minėti, bet labai "neskaniai" kvepia žūtbūtinis noras įamžinti lytį arba per prievartą įvesti lygybę tarp moterų ir vyrų. Viršuje turėtu būti svarbumo ir profesionalumo kriterijus.
Creatium 2016-04-22 10:33
Retas atvejis, kai tą darau, bet pritariu. Apskritai kalbant apie visas kvotas, tai yra lygiai tokia pati diskriminacija ir vienos lyties propagavimas. Jeigu anksčiau moterims nebuvo leidžiama užimti rimtas pareigas, tai dabar jau kai kur yra privaloma jas užimti (kvotos). Tai yra tiesiog elementarus nušokimas nuo vyrų propagavimo iki moterų propagavimo, nuo vienos diskriminacijos prie kitos. Ko reikėtų siekti ir dėl ko reikėtų bausti - tai dėl vienodų darbo užmokesčių ir trukdymų savo jėgomis užimti vadovaujančias pareigas.
Audrius 2016-04-22 10:52
ei, "teisinguoliai" ir "dirbtiniu" kvotu nemegstantys, gal davai pratesiam jusu logika ir panaikinam istatymus "dirbtinai" draudziancius vaiku darba, vaiku prostitucija ir bendrai ribojancius visokias diskriminacijas ir pan? Ka jus apie tai? Taip sakant neliks jokiu "per prievarta" ivestu taisykliu, visi tures "lygias" galimybes rinkis, neliks jokiu grupiu "propogavimu"...
Sebastianas 2016-04-22 11:07
Jeigu manai, kad čia tik iš mūsų tarpo kyla pasipiktinimas, tai patarčiau geriau paskaityti komentarus esančiais po straipsniais NYTimes, Washington Post šia tema. Daugiausia piktinasi amerikiečiai ne dėl to, kad tai moteris, bet todėl, kad buvo kur kas "vertingesnių" istorinių figūrų, kurias galėjo panaudoti. Kiti piktinasi, kad be reikalo yra švaistomi mokesčių mokėtojų pinigai dėl dar vieno pseudo-feministinio, pseudo "black lives matter" palaikymo. Treti piktinasi, kad pamirštami indėnai, nes jie daug metų lieka įvykių nuošalėje, o fokusuojamasi tik ties afro-amerikiečiais ir moterimis.
Audrius 2016-04-22 11:20
Nesiginciju del to, ar tai pati geriausia istorine figura ar-ne. Regavau i pirmus du komentarus, kurie is tolo sviecia nesupratingumu, kai aiskina apie "dirbtines" kvotas. Pries gera 100 metu, tokie patys kvotu nemegejai visiem aiskinu, kad yra kvaila "dirbtinai" riboti darbininku amziu, darbo valandas ir darbo salygas. Kas del "pseudo" black lives matter ir "pseodo" feminizmo, tai nzn kokia tavo nuomone, bet faktas islieka, kad JAV tai yra labai opios ir tebeegzistuojancios problemos. Black lives matter, vadinti "pseudo" butu tas pats, kas vadinti musu partizanus ir kitus dicidentus "pseudo" kovotojais uz laisve. Tik, aisku, musu okupacija palyginus su juodaodziu istorija JAV, atrodo kaip pasivaiksciojimas parke.
Sebastianas 2016-04-22 11:24
Įsiskaityk, aš ne black-lives matter ir feministinį judėjimą vadinu pseudo, o tai kaip politikai atseit prisideda prie šių judėjimų palaikymo.
Arns 2016-04-22 11:28
Audrius, šneki visai ne į temą. Pirmiausiai todėl jog kalbi apie . Antra, pati kvotų sistema tik matematiškai sukuria lygybę, tačiau su teisingumu neturi nieko bendro. Kodėl kažkas X turi nukentėti vien todėl, kad jam pritrūko vietos, nes reik kitai lyčiai palikti tiek pat vietos, net jei darbus ir nuopelnus reiks pritempinėti? Nėra kvotų, varžosi nuopelnai, yra kvotos, pirmiau žiūri į lytį, rasę, tautybę, išsilavinimą ir t.t. Tik tada galima pradėti lyginti kas iš atrūšiuotųjų tarpo yra vertingas.
Audrius 2016-04-22 12:26
Arns (ir kiti) patikek, pilnai suprantu tavo pozicija. Kai buvau paauglys, masciau ir viska analizavau lygiai taip pat, todel papildomu argumentu is taves nereikia. Taip, ziurint is pavieniu individu tasko, kartais kvotos buna nesaziningos. Bet kvotas reikia ziureti visuomenes ir istoriniu masteliu. Jos yra tam, kad uztikrintu visos valstybes gerove ir teisinguma. Kaip tu galvoji, kodel tokias kvotas turi pacios darniausios, konkurencingiausios visuomenes (skandinavija) ir ju visiskai neturi pacios primityviausios (visokios afrikos, arabu salys)? Nematai cia koreliacijos? Kalbi apie teisinguma. Okay, tai kaip tu paaiskinktum toki fakta-daug kur moterys tik 20a igavo lygybe (ne kvotas, o teisine lygybe), teisia balsuoti, buti dekanemes, etc. Jau nekalbu apie daug nerasytu taisykliu, kurios dar ir dabar tebeegzsistuoja. Tai va, issivaizuok esi moteris, kuri viena pirmuju gavai galimybe baigti koki prestizini MBA, kur kekvienam etape turejai kovoti pries sistema, kuri labai aiskiai yra bias pries tave. Tada ateini i darbo rinka, kur del tu paciu istoriniu priezasciu, neturi pazinciu, neturi patirties, neturi asmeniniu pavyzdziu, neturi rekomendaciju ir tave nukonkuruoja koks vyras, kuris lyginant su tavim, visa gyvenima buvo subsidijuojamas. Univere jo jau lauke brolijos, gentelmenu klubai (t.y. kontaktai, pazintys), veliau visokios garbes tarybos ir kiti klubai (vel kontaktai pazintys, zinios, patirtis). Tai kur tu cia matai teisybe? Supranti, kad tos kvotos yra dedamos tam, kad be ju zaidimas butu labai "rigged". Arba dar vienas pavyzdys. Kaip suprantu, cia labai daug ES fanu, speju tu irgi, ane? Nu tai va, pagalvok dabar, kaip tu jaustumeisi, jei i koki ES parlamenta ar taryba, ES komisarai ir parlamentarai butu paskiriami ne proporcingai nuo valstybiu ir ju populiaciju (kaip tu vadini "tik matematiskai teisingai"), o "istikruju teisingai"-pagal kvalifikacija. Tu manai musu kaimieciai politikeliai turetu sancu konkuruot su penkiom kalbom laisvai kalbanciais Oksfordo apsolventais, visa pasauli ismaisiusiais diplomatais, milijardiniu korporaciju valdybos nariais?? Ir pagalvok, kaip atrodytu ES ir ES politika, jei jos valdyme ir sprendimu priemime dalyautu koks 99% turtingu vakaru valstybiu elitas ir 1% rytu europieciai? Kazin ar visi taip dziaugtusi ta ES. Bet ES taip nera, visi supranta, kad tai ne musu kalte, kad 50 metu uz sienos buvom. Visi supranta, kad turim tuos paciu protinius gebejimus, bet ne tas pacias galimybes ir del to vardan istorinio teisingo-yra taip kaip yra. Plius-kalbant apie kvalifikacija, tai siaip statistika rodo, kad ivairove (kad ir sukurta "dirbtinai") on average gerina imoniu rezultatus. Zodziu, siulau subrets.
Arns 2016-04-22 13:20
Pritempinėji faktus kaip kokia feministė. Kvotų sistema greičiau išpindėjimas nei modernumo ženklas. Paimkime tarkime ES. Į užsienio politikos postą buvo paimta italė Moherini, sunkiai besigaudanti kas ta užsienio politika. Kodėl? Nes pirma postus išsidalino turtingesnės šalys, tada gavo žymesni politiniai veikėjai kėdes, galiausiai pagal "lygybės" principą reikėjo įtraukti moterų, na ir paėmė ne už žinias o už lytį. Kokie darbai, kompetencija, galų gale solidumo lygiai? Jokie. Jokios valstybės politikos vadovai net nerodė noro kalbėti su šia ministre, jei ko reikėjo, buvo skambučiai Merkel, Holandui ar tam pačiam Junkeriui. Žmonėms kurie ne tiesiog sėdi postuose, o juos užsitarnavo ir žino kaip naudoti. Dar vienas blogas dalykas, ką itin propaguoji, yra kompensacija. Taip, sutinku jog moterys, juodaodžiai, musulmonai tik gana nesenai imti laikyti tokiais pačiais žmonėmis kaip visi. Bet nėra nieko neprotingiau kaip perspausti ir juos padaryti lygesniais tarp lygių. Vadovaujantis tavo pavyzdžiais paiimkime ir į seimą susodinkime 70 olialia pupyčių (jos gi nekaltos, kad kompetencijos neužtenka, nes mokykloje ne mokslai buvo galvoje). Lygis pakils įtraukus lyčių kriterijų? Svarstymo kokybė pakis įtraukus moterišką mąstymą? Ne. Tokio tipo kvotos kaip tik smugdo lygį kur yra pritaikomos ir didina diskriminaciją, nes nebe visi tampa lygiaverčiai.
Creatium 2016-04-22 13:29
Tu, Audriau, visų pirma nebandyk oponentų sumenkint kišdamas "nesuprendimo" argumento arba amžiaus. Nei tu žinai mūsų amžius, nei mūsų fiziologines būsenas. Tada ir tik tada galėsi tikėtis normalios diskusijos. Toliau. Tu lygini visiškai skirtingus ir klaidingus dalykus. Nustatytos kvotos šalims galėtų būti lyginamos su kvotomis moterims valdybose tik tada, jeigu įmonėse moterų ir vyrų darbai būtų visiškai atskirti, o moterų kvota valdyboje priklausytų nuo moterų komandos dydžio. Nes būtent taip yra su valstybėmis: kuo daugiau gyventojų, tuo daugiau vietų parlamente. Ir tai yra logiška, nes skiriasi atstovaujamų piliečių kiekis. Jeigu ES parlamente būtų tos pačios kvotos, kokios yra kai kuriose šalyse įmonių valdybose (ar tiesiog darbuotojų kiekyje), tai 50% ES parlamento turėtų sudaryti moterys, nepriklausomai nuo to iš kokių šalių. Bet taip nėra. Moterys (ar kitos grupės, pvz. tautinės, rasinės) turi turėti lygias TEISES ir GALIMYBES dalyvauti įmonių valdyme, gauti vienodus atlyginimus ir nebūti diskriminuojamos. Kvotos įneša nelygybę. Kodėl? Todėl, kad tai reiškia, jog nepaisant rezultatų kokybės, net jeigu rezultatai bus gerokai blogesni už konkurento vyro, moteris bus PRIVILEGIJUOTA ir turės UŽTIKRINTĄ vietą valdyboje. Tai yra visiškas absurdas. Nori lygybės? Suteik lygią teisę (ir ją kontroliuok), kad vyras ir moteris į tą pačią vietą pretenduotų ne savo lytimi, o PASIEKTAIS REZULTATAIS. Priešingu atveju atsiranda absoliutūs darbo kokybės iškraipymai ir rinkos situacija, kur geresnius rezultatus rodantis gauna didesnį atlyginimą (taip taip, yra išimčių). Jeigu konkreti moteris neturi gebėjimų užtikrinti tų pačių rezultatų, kokius gali konkretus vyras, tai čia yra moters asmeninė problema. Tas pats, jeigu vyras negeba užtikrinti moters atžvilgiu - tai yra vyro asmeninė problema. Čia nėra kažkoks išsigalvojimas, kad "moterys yra prastesnės" ar, kad "juodaodžiai nieko nemoka". Tai yra realiai pamatuojami dalykai - darbo rezultatai. Ir tai jokiu būdu nėra diskriminacija. O jeigu bandysime šį dalyką laikyti diskreminacija, tai tada absoliučiai visų žmonių atlyginimai turi būti suvienodinti, nepriklausomai nuo užimamų pareigų ar darbo rezultatų. O tai jau yra visiškas absurdas. Bet kuris individas turi turėti TEISĘ dirbti ir užsidirbti priklausomai nuo jo darbo rezultatų. Jeigu kažkoks individas ar jų grupė turi PRIVILEGIJĄ (kvotą) užimti aukštesnes pareigas, nepriklausomai nuo rezultatų, tai yra DISKRIMINACIJA pirmo individo atžvilgiu.
Audrius 2016-04-22 14:28
Daug dramu cia ir ironiska, kad nei vienos moteriskos nuomones. anyway Kaip jau sakiau, tiek Arns tiek Creatium pozicija puikiai suprantu. Kai buvau jaunas ir pats taip galvojau ir arsiai pries kitaip galvojancius kovojau. Idealiam pasaulyje nereiktu jokiu kvotu-sutinku. Deje, negyvenam idealiam pasaulyje, todel ir atsiranda kvotos ir kitokios taisykles. Sutinku, kad tai ne idealus sprednimas, o greciau geresnis variantas is dvieju blogybiu. Bet alternatyvos-negeresnes. Matot, jusu visi argumentai remiasi ideologija, o ne praktika (kaip ir paprastai sitam forume). Praktika rodo, kad darniausios ir turtingiausios, auksciausia pragyvenimo kokybe turincios visuomenes, yra tos, kurios AKTYVIAI uztikrina lygybe, nes "naturaliai" lygybes nebuna. Taskas. Naturaliai gamtoje ir zmoniu pasaulyje, galia-koncentruojasi, o visuomene-sloksniuojasi, kas, gale dienos, sueda ta pacia visuomene is vidaus. Todel visi jusu poteriavimai apie "teisinga" ir "naturialia" konkurencija yra BS. Tuo pamaldas galime ir baigti.
Creatium 2016-04-22 16:00
Tu lygybę skatini nelygybe. Tai tiek ir žinių apie tavo teoriją. Turtingiausios Europos šalys yra Šiaurėje. Tai perkelkim Lietuvą ten, irgi tokia būsim. Juk yra koreliacija, ane? Nepaneigsi...
Vytax 2016-04-22 16:57
Bla, bla, bla... Kol visi oficialūs aukščiausi ES valdymo organai (ES parlamentas, ES komisija ir t.t.) užsiima dokumentų tvarkymu ir kitomis jiems paskirtomis užduotimis. Tol ES taryba ir Europos vadovų taryba užsiima realiu visos ES valdymu. O ten pagrindinį balsą aišku turi vokiečiai, britai ir prancūzai.
sub 2016-04-22 16:58
Panašu, kad smegeninėje vis dar paauglys esi. Ir interpretuojant tavo komentarą - tai nebeanalizuoji nieko kai užaugai? Reiškias turi subjektyvią nuomonę, kurios niekas nepakeičia ir nepakeis? Vargas tau.
Audrius 2016-04-22 17:00
nieko as neskatinu, tik bandziau (nesekmingai) paaiskinti, kodel issivysciusios salys tokius dalykus daro, o daug atsilikusiu-ne. Tokios kvotos ir panasios taisykles isplaukia is tos pacios logikos, kaip ir progresiniai mokesciai-kuriu cia visi, garantuoju, irgi labai nekencia. Zodziu, panasu, kad jums nieko neirodysiu, o as i paauglyste irgi jau negrisiu. I sveikata, geriantiems!
immortallt 2016-04-22 17:43
Išsivystė šiaurės šalys ne dėl kvotų moterims, o dėl geopolitinių ir geologinių aplinkybių. Koreliaciją mėgsti naudoti vietoje priežastingumo, bet koreliacija dažnai yra atsitiktinė arba susijusi per kitą mechanizmą.
Creatium 2016-04-22 17:52
O kodėl nėra kvotų auto mechanikoje arba santechnikų tarpe? Kodėl pvz. nėra statybininkų tarpe kvotų? Juk lygios teisės turėtų būt!
Audrius 2016-04-22 18:16
idomu, negi sitam forume nei vienos panos nera..? anyway, desreliu vakaro dalyviai, jau sakiau, kad suprantu jusu nuomone, ir, akivaizdu, kad jus nesuprantant, kodel pvz skandinavijoj yra tokie dalykai. Panasu, kad ir nesuprasit..na, bet anoks cia praradimas. Galiu tik patikint, kad nei vienam is jusu negresia buti nukonkuruotam feministes, jusu svarstymo i didziules korporacijos valdybos narius metu. Taip, kad bukite ramus.
Creatium 2016-04-22 18:48
Ir mes tavo mąstymą suprantam. Tau, deja, gresia būti nukonkuruotam
GM 2016-04-22 19:02
rodo, kad nemažai Afrikos valstybių pirmauja pagal moterų skaičių parlamente, o pirmauja, nes turi įsivedę kvotų sistemas.