Mokslininkus apstulbino neįtikėtinas skruzdžių vergių elgesys  (3)

Kiekvieną vasarą JAV šiaurės rytinėje dalyje vyksta nuožmi kova. Tik kovoja čia ne žmonės, o skruzdėlės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tamsiosios Protomognathus americanus puola mažesnes Temnothorax skruzdėles. Užpuolikės grįžta su nuskriaustųjų kiaušinėliais, juos deda į savo lizdus ir peri. Išperėtos skruzdėlės tampa Protomognathus americanus vergėmis ir joms tarnauja.

Vergių gyvenimas tampa beviltiškas. Vabzdžiai neturi galimybių daugintis, jie atsiduria evoliucijos akligatvyje ir neturi jokio motyvo priešintis. Tačiau mokslininkai labai nustebo pamatę, kad vergės surengė sukilimą.

Vergės tiesiog nustoja maitinti ir rūpintis jaunomis skruzdėmis, kol šios numirs. Kartais vergių grupė žiauriai susidoroja su šeimininkių atžalomis.

Ilgus metus trukęs tyrimas parodė, kad vergus turinčiose Protomognathus americanus kolonijose žūsta apie 60 procentų skruzdėlių, o jų neturinčiose – vos 20 procentų. Taigi maištas yra tikras.

Nors pačios vergės išsigelbėti negali, mažindamos savo šeimininkių skruzdėlių skaičių jos padeda kitoms savo rūšies skruzdėlėms. Esant mažesniam skaičiui šeimininkių, mažesnė Temnothorax dalis tampa vergėmis.

Taigi priešinimasis nėra tuščias, o su konkrečiu tikslu. Ir tai yra vadinama evoliucija, kurios metu rūšis stengiasi išgyventi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(110)
(2)
(107)

Komentarai (3)