Mokslininkai rado būdą, kaip sausiausioje dykumoje gauti vandens  (2)

Net sausiausioje planetos vietoje įmanoma prasimanyti vandens. Čilės mokslininkai Atakamos dykumoje – sausiausioje vietoje žemėje – taip pat sugalvojo, kaip išgauti šį gyvybiškai svarbų elementą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jie „gaudo“ nuo Ramiojo vandenyno atslenkantį rūką ir kondensuotą vandenį tiekia vietos gyventojams.

Auštant tirštas Atakamos dykumą užlieja rūkas, kuris yra toks tirštas, kad vietiniai jį vadina „Tamsa“. Bet nors kiekvieną kartą apgaulingai žada sudrėkinti perdžiūvusią žemę, svilinančioje saulėje drėgmė netrunka išgaruoti. Kad ši drėgmė nenueitų niekais, Čilės mokslininkai tyrinėja, kaip specialiomis rūko gaudyklėmis surinkti daug vandens ir pristatyti gyventojams, kurie dabar priklausomi nuo vandens, atvežamo cisternomis.

„Tarapakos regiono dykumoje turime du puikius išteklius – rūką, kaip vandens išteklį, ir saulę, kaip galimą energiją. Tad tiriame, kaip, naudojant saulės energiją, paskirstyti šį vandenį“, – pasakoja tyrėjas Camilo del Rio.

Į langų tinklelius panašūs prietaisai – taip pat Čilės mokslininkų išradimas, kurie pastatyti prieš vėją, kad pagautų kuo daugiau atpučiamo rūko, sulaiko smulkius lašelius, drėgmė kondensuojasi ir suteka į rezervuarus. Kasdien vienas toks langas gali surinkti iki 14 litrų vandens.

Idėja rinkti rūko vandenį – ne naujiena. Vietos gyventojai seniai naudoja nuo uolų varvantį kondensatą, o pirmas toks rūko rinkiklis pastatytas dar 1992-aisiais. Dabar jų įrengta pusantro šimto, nors veikia – mažiau nei trečdalis. Kad būtų galima užtikrinti nuolatinį tiekimą gyventojams, reiktų įrengti ir saugyklas.

„Jei norime vandenį iš šios sistemos tiekti žmonėms, turime užtikrinti tvarumą, kad tiektume visą laiką, nebūtų taip, jog vienus metus vandenį tiekiame, kitus – ne“, – teigia Camilo del Rio.

Rūko vandens skonis – kaip lietaus, gerti iškart jis netinkamas, tad pirmiausia reikia išvalyti vandenyno mineralus ir galimas bakterijas. Mokslininkai tikina, kad tai nesudėtinga ir nebrangu.

Jie patys, gyvendami dykumoje įrengtame tyrimų centre, išsiverčia vien savo surinktu rūko vandeniu. Per dieną sunaudoja apie 200 litrų.

Rūko vandeniu jau aprūpinami ir 2000 gyventojų Kokimbo regione, kur iš jo netgi gaminamas alus. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(51)
(1)
(50)

Komentarai (2)