Nauja mada: žmonės svaiginasi vaistais nuo vėžio, kurie veikia baisiau ir už heroiną  ()

Amerikiečių priklausomybė nuo opioidinių nuskausminamųjų vaistų ir heroino pasidarė dar pavojingesnė. Stipriausias rinkoje nuskausminamasis vaistas, kurį medikai skiria sergantiems vėžiu, dabar yra nelegaliai gaminamas ir parduodamas gatvėse ir sukelia ne tik didžiulį malonumą, bet ir mirtį, skelbia CNN.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vaistas, kurio veiklioji medžiaga - fentanilis - naudojamas nuo septintojo praėjusio amžiaus dešimtmečio. Jis yra itin efektyvus malšinant skausmą vėžiu sergantiems žmonėms. Tačiau Amerikos gatvėse sparčiai plinta nelegali vaisto versija – tabletės ir milteliai, kuri sukelia ne tik didelį malonumą, bet ir gali sukelti mirtį, nes šio vaisto galima lengvai perdozuoti.

Amerikos narkotikų kontrolės administracija (DEA) ir Ligų kontrolės centrai sako, kad šalis susiduria su nauja sveikatos krize. Kovą dešimt žmonių dvylikos dienų laikotarpyje Kalifornijos valstijose Sakramento apygardoje mirė nuo tablečių, kurių sudėtyje buvo fentanilio veikliosios medžiagos. Per pirmus tris šių metų mėnesius čia šių vaistų perdozavo daugiau nei 50 žmonių, tačiau kai kurie išgyveno.

Pareigūnai vis dar bando nustatyti tablečių šaltinį. Apie mirtis, susijusias su fentanilio perdozavimu, pranešama visoje Amerikoje. Kaip ir DEA, Ligų kontrolės centrai išplatino raginimą medikams pranešti apie fentanilio perdozavimo atvejus. Be to, paprastinama prieiga prie kito vaisto, kuris veikia kaip priešnuodis perdozavus opioidų.

Naujausi Ligų kontrolės centrų surinkti statistiniai duomenys, susiję su fentanilio perdozavimu, kelia nerimą. 2014 metais Ohajo valstijoje užfiksuota 514 mirčių dėl fentanilio perdozavimo. Lyginant su ankstesniais metais, tokių atvejų skaičius šoktelėjo 93 proc. Merilendo valstijoje tokių atvejų padaugėjo nuo 58 iki 185. Floridoje tokių mirčių skaičius išaugo nuo 85 iki 397. Naujojo Hamšyro valstijoje 2015 metais buvo užregistruota 151 mirties nuo fentanilio perdozavimo atvejis, o tai yra penkis kartus daugiau nei mirčių nuo heroino perdozavimo.

Amerikos gatvėse parduodamas fentanilis yra toks stiprus, kad kai teisėsaugos pareigūnai vyksta jo konfiskuoti, jie turi vilkėti didžiausią įmanomą apsaugą suteikiančius kostiumus. Tokie patys kostiumai vilkimi siekiant apsisaugoti nuo Ebolos viruso.

„Keli mikrogramai yra skirtumas tarp gyvenimo ir mirties, – DEA specialusis agentas Johnas Martinas. – Tave gali nužudyti vos kelioms smėlio smiltelėms prilygstantis fentanilio kiekis, nes į organizmą jis gali patekti per odą ar akis.“

Pirmą kartą fentanilis Amerikos gatvėse pasirodė 2007 metais. Tuomet DEA nustatė vienintelę fentanilio laboratoriją Meksikoje ir ją uždarė. Kurį laiką buvo ramu, tačiau 2014 metais fentanilis staiga pasirodė dešimtyje valstijų. Amerikiečiai fentanilio perka rekordiniais kiekis, ir itin organizuoti narkotikų karteliai platina jį visoje šalyje.

Įdomiausia yra tai, iš kur šis vaistas ar jo dalys atvyksta. Gatvėse jis vadinamas „China White“ arba „China girl“, kas leidžia kalbėti apie tai, iš kur jis atkeliavo. „DEA tyrimas atskleidė, kad Meksikoje veikiantys narkotikų karteliai fentanilio tiesiogiai perka iš Kinijos“, – sakė J. Martinas. O kalbant apie pelną, kitiems opiodams, parduodamiems gatvėse, kaip heroinas, hidrokodonas, oksikodonas, nėra net kuo lygintis su fentaniliu.

Hidrokodono tabletė gatvėje kainuoja maždaug 30 JAV dolerių. Fentanilio tabletė gali atrodyti ir kainuoti panašiai, tačiau jai pagaminti reikia tik nedidelio narkotinės medžiagos kiekio, kad pirkėjas pajusti didelį poveikį.

DEA atstovų teigimu, narkotikų prekeiviai gali nusipirkti kilogramą fentanilio už 3300 JAV dolerių, o gatvėje jo parduoti už daugiau nei 300 kartų daugiau, kas leis užsidirbti beveik 1 mln. JAV dolerių. Pareigūnai konfiskuoja vis didesnius kiekis fentanilio, kas turėtų būti gera naujiena. Tačiau iš tiesų tai rodo, kad ir rinkoje šios narkotiko kiekiai gerokai išaugo.

„Fentanilis dabar yra visur“, – sakė J. Martinas. Jo teigimu, rytinėje pakrantėje ir vidurio vakaruose daugiausia fentanilio parduodama miltelių, sumaišytų su heroinu, pavidalu, o vakarinėje pakrantėje daugiausia prekiaujama tabletėmis.

Ekspertų teigimu, narkotikų karteliai atranda vis naujų būdų gaminti fentaniliu pigiau ir paprasčiau nei heroiną. Daugiau apie naujas psichotropines medžiagas ir jų siaubingą poveikį galite perskaityti čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()