Nykstančios tautos kronikos. Kodėl Švedijoje masiškai atsisakoma Lietuvos pilietybės?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Rukis 2016-05-27 10:37
50-taisiais tas pats buvo Airijoje. Kažkodėl neišnyko ji. Neišnyksim ir męs.
vardasas 2016-05-27 10:54
dabar ne penkiasdesimtieji ir ne akmens amzius,tais laikais reikejo pesciomis eiti. pernai isvyko 10000 siemet maziausiai dvigubai daugiau
Vytis M. 2016-05-27 11:09
Kur kitur taip lengvai gausi pilietybę pažangioje valstybėje? Jei yra tokia galimybė, neabejodami ima pilietybę, tapdami pilnaverčiais valstybės piliečiai. Kas ta Lietuva? Pragaras iš kurio ištrūko, tad nelabai kam ir reikia pragaro pilietybė.
immortallt 2016-05-27 11:10
Tada irgi ne pesčiom ir ne irklais plaukte iškeliavo.
lucy 2016-05-27 11:21
Įdomu kiek iš to 40K yra pirmyn atgal lakstantys ir kiek jau visam išvažiuojantys. O politikų visos tos akcijos "skatinančios" neišvažiuoti atrodo tikrai juokingai, nes bando skatinti tautiškumą visokiom dainom pasakojimais apie užsienį ir šiaip dabar labai suaktyvėjo visokios "lietuviškumo" reklamos, bet nesprendžiama pagrindinės problemos, kaip minėjo straipsnyje korupcija ir blogos algos. Pvz nesenai rodė per TV kažkur regioniniame parke berods, nelegaliai pastatyta vila ir kaip ten buvo to regioninio parko atstovė su žurnalistais nuvažiavusi ir kaip nieks nieko nežino, net telefono šeimininko... Štai praėjo mėnuo garantuoju pamiršo visi tą vilą ir visiems viskas px. Tai parodo, net jei esi pagautas už rankos kažką blogo darantis, kad ir prieš visą Lietuvą, bet jei turi draugų valdžioje, tai tau įstatymai negalioja. O blogiausia jog patiems lietuviams jau ant tiek užpiso viskas, kad į bet kokius skandalus paprasti žmonės tiesiog nebereaguoja jau tapo visiška norma. Kur normalioje šalyje žmonės nebijotų daugiau į gatves išeiti ir ragus parodyti. Esmėje manau jog net jei ir algos dabar nekiltų, bet pradėtų smarkiai su korupcija tvarkytis tai pozityvumo pasilikti duotų žmonėms. Ir šiaip vienas iš juokingiausiu valdžios sprendimų yra surasti ant ko krauti visą kaltę, na savaime aišku - Rusiją ir kaip ten viskas blogai, kaip čia mus puola, kokia ten didelė korupcija ir kaip ten visi blogai gyvena, čia tokį įspūdi iš lietuviškos TV turiu. Bet kai atsimerki pamatai jos mes esam Europos Rusija. Na tik armijos neturim. Mužikai kantrūs.
vardasas 2016-05-27 11:30
tiek yra deklarave nuolatine gyvenamaja vieta uzsienyje, pvz as deklaravau savo isvykima, o su manimi isvyko 8 zmones ir jie nedeklaravo tad tikri skaiciai visai kitokie
Creatium 2016-05-27 12:06
Pirmas dalykas, kad net esant dabartiniams tempams Lietuvos išnykimas yra dešimčių ir šimtų metų (~50-100 ir daugiau) klausimas. Antra, tai išvažiavimų/atvažiavimų skaičiai labai varijuoja penkių metų laikotarpyje. Prieš porą metų buvo staigus grįžtančiųjų kylimas. Trečias dalykas, tai Lietuva ekonomiškai auga ir stiprėja kasmet. Kiekvienais metais priartėjam prie ES vidurkio ir tai daro Lietuvą patrauklesne šalimi. Ketvirta, tai emigracija savaime nėra blogas dalykas. Yra potencialo, kad išvykę sugrįš, o kai sugrįš turės visai kitos darbo kultūros patirties. Penkta, tai Lietuvoje laikas nuo laiko vis palengvinamos imigracijos sąlygos, todėl Lietuvai augant toliau, ji taps patrauklesnė ne tik lietuviams grįžti, bet ir iš kitų šalių imigrantams. Ir paskutinis dalykas, susijęs su pirmuoju, yra tas, kad keičiasi kartos. Dabartiniai valdžios mochikanai nueina praeitin, o jų vietą užima jaunesni. Tai nėra garantas, tačiau jaunesni žmonės turi ir kitokį požiūrį. Tolimesnė kartų kaita bus ženkliai jaučiama. Kam tenka bendrauti su jaunimu ir su vyresniais, turėtumėt supras apie ką kalbu - suvokimo apie pasaulį lygis yra visiškai kitoks pas jaunimą - ženkliai aukštesnis. Prognozuoti ar Lietuva išnyks ar ne - labai sunku. Išnykimą gali įtakoti labai daug veiksnių, kaip ir klestėjimą. Nežinau pavyzdžių šalių, kurios būtų išnykusios (išmirusios). Bet žinau pavyzdžių šalių, kurioms buvo labai liūdnos prognozės ir kurios dabar yra labai klestinčios.
UTF16 2016-05-27 12:25
Pašnekovas meluoja ir neraudonuoja. Šitie dalykai ničnieko neturi bendra su pilietybe. Turint bet kokios Europos ekonominės erdvės šalies pasą, Švedijoje galima sėkmingai steigti verslą, neribotą laiką gyventi su bet kokio dydžio šeima ir vadovauti neriboto dydžio įmonei. Yra labai nedaug teisių, kurias suteikia konkrečios šalies pilietybės įgijimas. Yra ir labai gerai žinomų pareigų. Pvz., įgyti pvz., Suomijos ar Šveicarijos pilietybės vyrams nieku gyvu nerekomenduočiau, nes kartu su pasu automatiškai ateis bilietėlis į armiją. Įgijus Belgijos pilietybę, visą gyvenimą atsiras pareiga balsuoti arba valstybei pateikinėti „tėvų raštelius“, kur buvai per praeitus rinkimus ir kodėl neatėjai. Žinoma, Švedijoje, kiek teko girdėti, nieko panašaus nėra, tai bepigu užsiiminėti tokiais dalykais, nes jie praktiškai nieko nekainuoja. Priežastys, dėl kurių gali prireikti konkrečios valstybės pilietybės, yra realiai tik 2: noras dalyvauti valstybės politiniame gyvenime arba noras įstoti į jos armiją.
Andrius+ 2016-05-27 13:05
O socialinės garantijos ne prie ko?
immortallt 2016-05-27 13:21
Socialinės garantijos priklauso nuo to, ar mokesčius moki, ar ne. Jei dirbi ir mokesčius moki -gauni ir soc garantijas.
vardasas 2016-05-27 13:47
tik ne lietuvoi, mokescius mokejau kaip visi o pvz prireike i ligonine nes i aki isivariau drozle penktadienio vakare tai teko laukti iki pirmadienio pietu, ten nuejus sugebejo dar ir akis padraskyti kodel atseit akiniu nedevejau, kas dirba tas zino kad nevisada ir akiniai padeda. Kai sutvarke ir israse recepta akys tapo keturkampes, tik lietuvoje gali buti tokios kainos. Taspats atsitikimas uk pernai buvo tik jau pats kaltas buvau, nuvykau nakti palaukiau pora valandu sutvarke ir iskarto padave tokius pat vaistus , paklausus kiek skolingas tai daktaro akys tapo keturkampes. Stai tau ir soc garantijos vienas pavizdys
hamann 2016-05-27 13:48
o atsakant į temoje iškeltą klausimą, tai jeigu Lietuvoje įteisintų dvigubą pilietybę, tai ir nebūtų to "mąsinio" pilietybės atsisakinėjimo. Problem solved. + tai būtų vienas iš reemigracijos skatinimo įrankių. Gal jau užtenka būti tokiems susireikšminusiems, visoje europoje tokių nesąmonių nėra.
Gediminas Jurgaitis 2016-05-27 19:49
bet vusgi akiniu nedevejai?
Chronas 2016-05-29 17:23
Taikliai. Mano aplinkoj emigravę motyvavo tuo, kad būtent tokie lietuviško mentaliteto vingriai tiesiog demotyvuoja būt tokios bendruomenės dalim, nėra saugumo ir vienybės jausmo. Man pačiam, nors šiuo metu gyvenu Lietuvoje, taip pat nusimato paso keitimas, nes keisti žmonos amerikietišką pasą ir lietuvišką... GET REAL... Tiesa, tai, ką išdėstei, dar toli gražu ne viskas. Reik dar nepamiršt ir teisėsaugos imitacijos. Man, pavyzdžiui, toks ižeidžiančio absurdo momentas buvo, kai iškilo ta Garliavos byla, būtų jau pradėjęs viešėt visas tas pedofilų tinklas Lietuvoj su atitinkmais korupciniais ryšiais, bet Hey! visi tikri liudininkai ir įtariamieji taip akivaizdžiai „pritemptai“ žuvo, kad iš pradžių galvojau, kad juokauja: juk negali taip tiesiai į akis š stumt, bet kai neva tai niekam atsakingam įtarimo nesukėlė, tai, prisipažįstu, kažkur viduj dalelė to „lietuviško aš“ negrįžtamai mirė.
Simplicity 2016-05-29 18:20
yra mažų mažiausiai juokingas. Lietuva su Airija gali lygintis nebent tik suvartojamo alkoholio kiekiais, o visais kitais klausimais tai yra kardinaliai skirtingos šalys. Lietuva nebus Airija nei po 20, nei po 50 metų, nes eina visiškai priešinga kryptimi. Airijoj valstybė visais įmanomais būdais stengiasi žmogų integruoti į darbo rinką, turi fantastinę socialinę sistemą (kuria mūsų tautiečiai begėdiškai naudojasi)- stengiasi ir rūpinasi savais ir atvykusiais. O kaip yra Lietuvoj? Štai, jau rimtai pradėjo svarstyti bedarbio pašalpų apmokestinimą GPM mokesčiu. Beliks dar SoDros mokestį ant viršaus užkraut ir galėsim bedarbystę įteisinti kaip vieną iš profesinės veiklos formų, už kurią bus skaičiuojamas stažas senatvės pensijai. p.s. Ar tik ne 2020 metais baigsis ES parama. Kodėl apžvalgininkai nekelia klausimo iš kur imsim pinigus tai didžiulei biudžeto skylei užkišti? Tik nesakykit, kad per ateinančius 3 metus bus ženkliai sumažintas biurokratinis valdymo aparatas.