Mokslininkų vertinimai, kiek ilgiausiai gali išgyventi žmogus (Video)  (2)

Istorikai nežino už prancūzę Jeanne Louise Calment ilgiau gyvenusio žmogaus. Eidama 90-uosius ir, matyt, jausdama artėjančią gyvenimo pabaigą, ji sudarė sutartį, pagal kurią po mirties sutiko atiduoti butą mainais už mėnesinę beveik 400 dabartinių eurų išmoką iki tol, kol bus gyva.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pasirodė gudrus ėjimas, nes sutartį sudaręs teisininkas mirė anksčiau už J. L. Calment ir iš viso sumokėjo 140 tūkst. eurų – dukart daugiau nei kainavo moters butas. Pati J. L. Calment, kuri sulaukė net 122 gimtadienio, gyvenimo pabaigoje juokavo, kad taip ilgai išgyveno dėl ramaus būdo, kurį simbolizuoja ir pavardė. Taip pat dėl alyvuogių aliejaus, portugališko vyno ir šokolado, kurio per savaitę suvalgydavo kilogramą.

Tiesa, net ir toks ilgas gyvenimas nepasiekė 125 metų ribos, o būtent tiek teoriškai gali gyvuoti žmogaus organizmas, sako amžiaus problematiką kruopščiai tyrinėję ir kolegų tyrimus apibendrinę Harvardo bei Pohango mokslininkai.

Šie mokslininkai siekia išsiaiškinti ne tik ilgo, bet galbūt ir nesibaigiančio gyvenimo paslaptį. Tik vietoj J. L. Calment šokolado mokslininkai dabar siūlo dirvožemio bakterijų išskiriamą medžiagą rapamiciną. Jį medikai naudoja persodindami organus, nes rapamicinas neleidžia organizmui naujų organų atmesti kaip svetimkūnių.

Tačiau pastaruoju metu mokslininkai pastebėjo, kad rapamicinas ketvirtadaliu pratęsia vabzdžių ir pelių gyvenimą. Vašingtono universiteto biologai Mattas Kaeberleinas ir Danielis Promislowas dabar pradėjo eksperimentus su savanoriškai šeimininkų atvedamais šunimis. Pirmieji rezultatai – teigiami, tad jei šeimininkai pastebės, kad šunys dėl rapamicino sensta lėčiau, gal į eksperimentus dėmesį atkreips ir politikai, tikisi M. Kaeberleinas.

Plačiau apie tai – LRT TELEVIZIJOS laidos „Laba diena, Lietuva“ reportaže.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(26)
(1)
(25)

Komentarai (2)