Pagaliau: atsirado objektas, kurio hidraulinis presas sutraiškyti nesugebėjo (Video)  (15)

Ne tai kad sutraiškyti – objekto nepavyko net įlenkti ar įskelti! Nors jį gniuždė net 620 atmosferų slėgis! O visų nuostabiausia tai, kad negailestingiems hidraulinio preso gniaužtams taip pasipriešinti sugebėjo viena trapiausių medžiagų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujausiame PressTube vaizdo siužete – akibrokštas! Nenugalimasis hidraulinis presas liko it musę kandęs, mat "užsirovė" ant tokio kieto riešutėlio, jog šis gniuždomas nė neįskilo.

Kieto riešutėlio pavadinimas – neodimio magnetas. Taip, taip, retojo metalo neodimio. Ir kaip reta trapaus metalo neodimio.

Kaip gi jam pavyko atlaikyti triuškinančius hidraulinio monstro paskalius?

Magnetus iš retųjų metalų JAV gaminančios bendrovės Electron Energy Corporation atstovas Jinfangas Liu paaiškino, kas ir kaip.

"Neodimio magnetų atsparumas slėgiui siekia net 130 000 svarų į kvadratinę pėdą, o hidraulinis presas išspaudžia "tik" 9 000 svarų į kvadratinę pėdą, - atkreipia dėmesį specialistas. -  Taigi, šie magnetai gali išlaikyti pasiutusiai didelį svorį ir slėgį – ypač jei jis didinamas iš lėto ir palaipsniui. Kadangi preso spaustuvai yra plokštumos, magnetas patiria ne taškinį, o plokštuminį slėgį. Jam tokio pobūdžio slėgis nepavojingas."

"Beje, magnetizmas yra atskira fizikinė savybė, - priduria J. Liu. – Ji neturi nieko bendra su mechaninėmis savybėmis, pvz., spūdumu arba atsparumu slėgiui."

Kad neodimio magnetus pavyktų sutriuškinti, reikėtų kur kas galingesnio preso arba mažesnių magnetų.

Beje, PressTube neslepia, kad magnetas vis dėlto įtrūko... :) Bet ne tada, kai buvo spaudžiamas, o tada, kai jį buvo mėginama nukrapštyti nuo preso plokštumos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(38)
(13)
(25)

Komentarai (15)