Kaip pranešti pasauliui apie atrastus ateivius?  (14)

Daugeliui tai klausimas „kada“, o ne „ar“ rasim protingą gyvybę už Saulės sistemos ribų. Bet kai ta diena išauš, kaip visuomenei turėtų būti pranešta ši, ko gero, svarbiausia naujiena žmonijos istorijoje?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šia tema nagrinėjama astronomų Duncano Forgano ir Alexanderio Scholzo iš St Andrews universiteto Škotijoje, straipsnyje from astronomers Duncan Forgan and Alexander Scholz from the University of St Andrews in Scotland. Jie apžvelgė jau esančius protokolus, ir pasiūlė, kaip su atradimu susiję asmenys turėtų pasirengti žiniasklaidos dėmesiui, kurį toks atradimas sukeltų.

Jie rašė, kad „SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) mokslininkai labiausiai nerimauja dėl pasaulio reakcijos į žinią, kad žmonės nėra vienintelė technologinė visatos civilizacija”. Jų manymu, dėl tokio atradimo „kultūrinio šoko“ SETI mokslininkus užgrius dėmesys, kuriam jie turi būti pasirengę.

Kitaip, nei konspiracijos teoretikai norėtų, kad tikėtumėte, jei SETI aptiktų vilčių teikiantį signalą, nebūtų jokio „vyriausybinio slėpimo”. Kaip ir bet kurio mokslinio atardimo atveju, turėtų būti laikomasi protokolo. Preliminarūs duomenys būtų publikuojami, kad kiti tyrimai patvirtintų – ar paneigtų – atradimą.

Tačiau jau vien tai kelia problemas. Ši tema visuomenę labai domina, ji susilaukia milžiniško dėmesio. Žinia apie bet kokį signalą iš visatos tolių, turinti nors menkiausią galimybę būti nežemiškos kilmės, be abejonės, taptų svarbiausia viso pasaulio naujiena.

„Jei kuri nors SETI grupė aptiktų signalą, kuris būtų bent kiek įdomesnis, be abejonės, žinia apie jį kaip mat atsidurtų kieno nors tinklaraštyje ar Twitterio paskyroje,” IFLScience sakė Sethas Shostakas, SETI direktorius, nesusijęs su straipsnio rašymu.

Siekdami pasirengti tokiam įvykiui, straipsnio autoriai nori, kad SETI mokslininkai jau tikrai turėtų tinkamą pranešimą visuomenei visų formų, nuo Twitter iki tradicinių laikraščių. Dažnai atnaujinami tinklaraščiai, kuriuose atradimas galėtų būti aptariamas detaliai, irgi būtų skatintinas.

„SETI mokslininkai turi būti pasirengę ne paprasčiausiai apie aptikimą paskelbti spaudos pranešimu, bet ir būti patikimu balsu globaliose diskusijose, kurios po pirmojo pranešimo prasidės,” rašo straipsnio autoriai. „Tam reikės įdiegti tiek paieškų, tiek ir aptikimo protokolus.”

Jau yra atradimą aptariantys protokolai, kuriuos iš pradžių 1989 metais sudarė Tarptautinė astronautikos akademija (International Academy of Astronautics – IAA) ir peržiūrėjo 2010. Bet, kaip pažymi autoriai, „nėra nurodytos konkretesnės mokslininkų bendravimo su plačiąja visuomene, naudojant modernius žiniasklaidos metodus, gairės.”

Aptikimo atveju, svarbiausia bus teisingos informacijos skleidimas. Tereikia prisiminti liūdnai pagarsėjusią „Pasaulių karo“ radijo transliaciją 1940 metais, kad būtų aišku, kaip reikalai gali pakrypti netinkama linkme (nors nelaimės mastas pervertintas). Kai šis vaidinimas buvo pakartotas 1949 metais Ekvadore, kilusios riaušės nusinešė20 žmonių gyvybes.

„SETI pradžioje buvo savaime suprantama, kad bet koks nežemiško signalo atradimas būtų paskelbtas spaudos konferencijoje,” sakė Shostakas. „Bet 1997 metais, kai įdomų, nors neigiamą vienos mūsų paieškos programos signalą paėmė [New York Times], supratome, kad tiesiog formalus pranešimas – neįgyvendinama svajonė.”

Nežemiškų civilizacijų signalų paieškos metodams tobulėjant ir intensyvėjant, ir randantis naujiems projektams, tokiems, kaip Breakthrough Listen, vis labiau artėjame prie atradimo, kad nesame visatoje vieni. Kai toji diena išauš, gerai būtų pasitikti ją pasiruošus.

Jonathan O'Callaghan
www.iflscience.com/

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(39)
(18)
(21)

Komentarai (14)