Perversmas medicinoje: mokslininkai jau gali išgydyti ŽIV

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

gytis13 2016-05-31 11:19
Kažkada gal 1989 metais mano mama gydytoja prenumeravo laikraštį "Medicinskaja gazieta". Maždaug kas menesį jame pasirodydavo straipsnis, kad sukurti efektyvūs vaistai nuo AIDS, kad bandymai su pelem pavyko ir kad pasiektas proveržis šioje gydymo srityje. O dabar jau 2016m.....
MindaugasV85 2016-05-31 11:59
Manau tuo metu mokslininkai dar nelabai ką suprato apie šio viruso mutacijas, o šis virusas mutuoja nuolat. Ir jei gerai pamenu, tai apie 1% europiečių turi imunitetą šiam virusui, ko turbūt tuo metu dar niekas nežinojo. Tad tie vaistai, kurie buvo efektyvūs prieš 100 metų, šiandien gali visiškai neveikti viruso. Beje iš tavo komentaro sunku suprasti, ką ten tame laikraštyje rašė: ar kad virusas buvo visiškai pašalintas, ar kad tik efektyviai gydomas - pvz. neleidžiant jam daugintis. Nesuprantu kodėl šio viruso gydymui nėra taikoma jau pasiteisinusi kaulų čiulpų transplantacija (asmens, kuris turi imunitetą šiam virusui)? Ar kaulų čiulpų persodinimas yra gana sudėtinga procedūra tiek paciento, tiek donoro atžvilgiu?
Niemand 2016-05-31 12:38
Nes nėra jokio imuniteto, tik mutacija, o jos kaulų čiulpų transplantacija neperduosi. Todėl tokia procedūra idealiu atveju gali tik laikinai pagerinti būklę. Tiesiog įmesi porciją leukocitų, kurie bus atsparūs, bet likusio organizmo tas nepaveiks.
immortallt 2016-05-31 13:00
Niemand, nenoriu pulti prieštarauti, neišmanau šios srities, bet buvo tame pačiame delfyje, kur išgydė berods AIDS su kaulų čiulpų transplantacija. Ten pertirštinta buvo gal? Žinoma, tai vienetinis atvejis, nes turi tikti ir donoras, ir turėti geną, kas gan sudėtinga.
MindaugasV85 2016-05-31 13:18
Ups, turbūt tas vienintelis: amerikietis - pacientas iš Berlyno.
Niemand 2016-05-31 13:35
Aš irgi ne medikas, tik prisigraibiau medicinos daugiau kaip 10 metų medikų profsąjungas atstovaudamas ir dar phys.org beskaitinėdamas (ten ir apie mediciną straipsniai yra). Ten nebuvo patirštinta, tiesiog išskirtinis atvejis, beje, jį nuo vėžio gydė, o kaip šalutinis poveikis gavosi AIDS įveikimas. Padavus į organizmą didelį kiekį genetiškai atsparių leukocitų egzistuoja tikimybė, kad jie sugebės įveikti visą organizme esantį virusą. Tik vat kokia ta tikimybė? Iš vienetinio atvejo išvados nepadarysi. (http://phys.org/news/2010-12-transplant-aids.html) Dabar kai kurias ligas gydo genetiškai modifikuodami esamas organizmo ląsteles, kad jos specifiškai atakuotų tam tikrus taikinius, ir tada suleisdami atgal į organizmą. Principas panašus kaip su kaulų čiulpais. Visas tas reikalas, o taip pat ir kitokios genų terapijos technikos teisiškai yra vadinamas advanced therapy medicinal products. Latviai toje srityje nemažai pažengę, bandė ir pas mus britai užsiiminėti, bet užbuksavo SAM, nes mat žmogaus genomas šventas, o embrionai iš vis dieviški.
UTF16 2016-05-31 13:52
Persodinant kaulų čiulpus pakeičiama leukopoezinė sistema, o ne kažkieno leukocitai.
immortallt 2016-05-31 15:00
Niemand, dabar aišku, dėl tų kaulų čiulpų Na atsinaujinančios energetikos ar branduolinės energetikos ir nieko nebaigiau, bet daug domiuosi, tad suprantu kaip kas, medicina ne ta sritis, kur tiek įsigilinęs, tai ir klausiu
jull 2016-05-31 20:50
Aciu uz gera linka pradziai. Taip, su zmogaus genomu ir embrioninem lastelem kolkas problema, kuri mano manymu turetu issispresti toliau tobulinant Iduced pluripotent stem cells, kurios is esmes yra diferencijuotos lasteles, perprogramuotos atgal i kamienines. Gaunamos kamienines lasteles su identisku genetiniu kodu, kas jau yra didelis pliusas. Siai atliekami didziuliai kiekiai darbu sia tema. Su HIV situacija yra truputi kita, nei su, pvz, kokia regeneracine medicina.Pvz, univere kaip tokios praktikos pavyzdi minejo insulto sukeltos zalos gydyma kamieniniu lasteliu implantacija UK, kuris buvo atliktas itin sunkius padarinius turintiems ligoniams su numatoma itin bloga prognoze. Paskutiniu ligos stadiju pacientu gydymui taikoma daug isimciu, taip kad visai tiketina, kad toks gydymas gali buti isbandytas salyginai greitai ir net be issamaus pagrindimo.