Išradėjai, kuriuos pražudė jų pačių išradimai (Video)  (2)

Kai kurie išradėjai mėgaujasi šlove ir turtais, tačiau ne visi. Kai kuriems jų išradimai tapo didžiausiais priešais – pateikiame 10 pasakojimų apie išradėjus, kuriuos pražudė jų pačių išradimai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1) Franzas Reicheltas (1879–1912 m.)

Šis Austrijoje gimęs prancūzas yra prisimenamas dėl savo nelaimingos žūties, kuomet nušoko nuo Eifelio bokšto bandydamas savo išradimą – nešiojamąjį parašiutą, skirtą pilotams, kad šie galėtų išsigelbėti iš pažeisto lėktuvo. Pirmieji bandymai su manekenais buvo pakankamai sėkmingi, todėl Franzas norėjo tai išbandyti pats, tačiau šuolis iš 57 metrų aukščio jį pražudė.


2) Horace‘as Lawsonas Hunley (1823–1863 m.)

H.L.Hunley buvo inžinierius, kuris sukūrė rankomis varomą povandeninį laivą. 1863 metų spalio 15 dieną vyras nusprendė pats plaukti savo išradimu, tačiau, kaip tyčia, povandeninis laivas nuskendo su juo ir visa įgula. Vėliau laivas buvo iškeltas į paviršių ir sėkmingai panaudotas paskandinant priešo povandeninį laivą, tačiau po to vėl nuskendo. 2000 metais jis dar kartą buvo iškeltas į paviršių ir nugabentas į Čarlstono senąją laivyno bazę.

3) Williamas Bullockas (1813–1867 m.)

Sukamosios spausdinimo mašinos išradėjas bei šiuolaikinio spausdinimo tėvas žuvo nuo savo paties išradimo gana keistomis aplinkybėmis. W.Bullockas mėgino uždėti variklio diržą ant skriemulio, tačiau aparatas įtraukė jo koją ir ją sutraiškė. Po 9 dienų jis mirė operacijos metu, kuomet buvo operuojama jo sutraiškyta koja.

4) Alexanderis Bogdanovas (1873–1928 m.)

924 metais A.Bogdanovas pradėjo savo kraujo perpylimo eksperimentus, tikėdamasis pasiekti amžiną jaunystę ar bent jau dalinį atjaunėjimą. Po 11-os kraujo perpylimų pagerėjo jo regėjimas, tačiau vėliau atliktas perpylimas jį pražudė – 1928 metais jis perpylė sau kraują iš studento, kuris sirgo maliarija ir tuberkulioze.

5) Otto Lilienthalis (1848–1896 m.)

Sklandytuvo išradėjas kartą skrido savo išradimu, tačiau nukrito iš 15 metrų aukščio. Šio įvykio metu lūžo trečiasis O.Lilienthalio kaklo slankstelis ir jis mirė praėjus 36 valandoms po kritimo.

6) Valerianas Abakovsky (1895–1921 m.)

Latvijoje gimęs išradėjas sukūrė eksperimentinę greitaeigę bėginę transporto priemonę su aviaciniu varikliu. Jis žuvo grįžtant iš Maskvos, kur jo išradimas buvo sėkmingai išbandytas. Eksperimentinė transporto priemonė nulėkė nuo bėgių ir užmušė ne tik V.Abakovskį, bet ir dar 5 keleivius.

7) Maxas Valier (1895–1930 m.)

XX amžiaus trečiajame dešimtmetyje raketų pionierius M.Valier kartu su Fritzu von Opeliu dirbo prie raketomis varomų automobilių ir lėktuvų. Pirmas sėkmingas bandymas užvedant variklį įvyko 1930 metų sausį, o tų pačių metų balandžio 19 dieną M.Valier atliko pirmą važiavimą raketa varomu automobiliu. Sekančio bandymo, kuris įvyko gegužės 17 dieną, metu raketa sprogo ir M.Valier žuvo.

8) Thomas Midgely jaunesnysis (1889–1944 m.)

Švinu prisotinto benzino išradėjas 1940 metais susirgo poliomielitu ir ši liga jį prikaustė prie neįgaliojo vežimėlio. Išradėjas nenustygo vietoje ir išrado skriemulinę sistemą, kuri padėtų kitiems jį lengviau iškelti iš lovos. Deja, ta pati sistema pražudė jį patį, kuomet vyras įsipainiojo tarp sistemos virvių.

9) Henris Smolinskis (1933–1973 m.)

H.Smolinskis su savo partneriu Halu Blake‘u 1971 metais įkūrė kompaniją „Advanced Vehicle Engineers“. Jų tikslas buvo sukurti skraidantį automobilį. Pirmasis prototipas „AVE Mizar“ „gimė“ sukryžminus „Fiat Pinto“ ir galinę lėktuvo „Cessna“

10) Karelas Soucekas (1947–1985 m.)

Kaskadininkas K.Soucekas pats sukonstravo smūgiams atsparią kapsulę, primenančią statinę, ir ja sėkmingai nusileido Niagaros kriokliu 1984 metais. Po vienerių metų jis su visa kapsule buvo numestas į didžiulę vandens talpyklą, tačiau kapsulė atsitrenkė į talpyklos kraštą ir mirtinai sužeidė K.Souceką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(27)
(1)
(26)

Komentarai (2)