Išjuoktas mokslininkas, kurio išradimas pakeitė kosmoso kelionių istoriją  (2)

Skystuoju kuru varomos raketos šiais laikais nėra naujiena, tačiau prieš 90 metų tai buvo visiškai nežinomas dalykas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1926 metų kovo 16 dieną buvo paleista pirmoji skystuoju kuru varoma raketa, kurią sukūrė raketų mokslo pionierius Robertas Goddardas.

Nors pirmoji R.Goddardo sukurta raketa buvo maža ir nuskrido netoli, ji sukėlė revoliuciją raketų moksle. Iki tol visos raketos buvo varomos kietuoju kuru. Pirmosios kietuoju kuru varomos raketos žinomos dar nuo XIII amžiaus, kai kinų inžinieriai kurdavo aparatus, panašius į raketas, kurios buvo varomos paraku.

Tačiau R.Goddardas tikėjo, kad skystasis kuras pranašesnis už kietąjį. Šiuo kuru varomos raketos gali kurti didesnę trauką ir leidžia inžinieriams prognozuoti, kiek laiko veiks jų variklis. R.Goddardas pirmą raketą kūrė net 17 metų. Raketa pakilo beveik be garso ar liepsnų.

R.Goddardas svajojo apie tarpplanetines keliones. Deja, jam esant gyvam ši svajonė neišsipildė – R.Goddardas mirė 1945 metais. Vis dėlto skystuoju kuru varomos raketos pakeitė kosmoso istoriją:

  • Pirmasis dirbtinis palydovas „Sputnik“ buvo paleistas 1957 metais, jį iškėlusi raketa buvo iš dalies varoma skystuoju kuru.
  • Skystasis kuras taip pat buvo naudojamas žmonių kelionėms į Mėnulį praėjusio amžiaus septintajame ir aštuntajame dešimtmetyje.
  • Skystasis kuras iki šiol naudojamas kaip pagrindinis kosminėms raketoms, kadangi jo degimą galima valdyti,  jis saugesnis už kitų rūšių kurą.

Per gyvenimą R.Goddardas patentavo daugiau nei 200 išradimų. Vienas svarbiausių  – daugiapakopės raketos: jos turi kelis variklius su atskirais kuro bakais, kurie, kilimo metu išnaudojus kurą, atsiskiria.

Amerikoje dauguma R.Goddardo išradimų buvo pripažinti tik po jo mirties. Tiesą sakant, kai kurios jo idėjos netgi buvo išjuoktos. Vis dėlto pirmoji skystuoju kuru varoma raketa kosmoso tyrinėjimams buvo tokia pat svarbi, kaip ir brolių Wrightų pirmasis skrydis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(45)
(5)
(40)

Komentarai (2)