Prie Trakų surastas unikalus Lietuvoje pagamintas autobusas  (2)

Asociacija „Retromobile“ apleistoje Trakų rajono savivaldybės teritorijos sodyboje atrado unikalų lietuvišką autobusą – KAG.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Asociacijos nariai džiaugiasi, jog po ilgų klajonių bei paieškų pavyko rasti pakankamai puikiai išsilaikiusį lietuvišką automobilį, gamintą XX amžiaus šeštajame – devintajame dešimtmečiuose.

Autobusai KAG („Kauno autoremonto gamykla“) buvo gaminami Kauno mieste GAZ 51 automobilių bazės pagrindu. Iš Gorkio automobilių gamyklos ešelonais atkeliaudavo GAZ 51 važiuoklės su varikliais, o meistrai Kaune, autoremonto gamykloje gamindavo kėbulus. Kėbulas buvo gaminamas iš medžio, jį apkaustant skarda.

Vairuotojas sėdėjo šalia variklio, už jo nugaros buvo pertvara su dviem langais, skyrusi jį nuo salono. Bazinis autobuso variantas turėjo vienas sulankstomas salono duris, kurias atidarinėjo pneumatinis mechanizmas.

Pirmaisiais gamybos metais KAG-3 turėjo iš penkių plokščių stiklų sudėtą priekinį „panoraminį“ stiklą, virš kurio buvo langeliai maršrutui nurodyti, ir metaliniu tinkleliu aptrauktą televizoriaus ekraną savo forma primenantį falšradiatorių, papuoštą dviem siaurais blizgančiais moldingais ir užrašu KAG tarp jų.

Vėliau kauniečiai pritaikė autobusui du lenktus stiklus nuo PAZ-652, o pakeistos formos priekinė panelė dabar nebeturėjo gamyklos pavadinimo, bet net tris plačius moldingus.

Atrastąjį autobusą asociacijos „Retromobile“ nariai žada restauruoti, dalyvauti Kauno miesto šventėse bei demonstruoti Istorinės, karinės technikos muziejuje, įsikūrusiame Kaune.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(27)
(11)
(16)

Komentarai (2)