Matematikai: mes jau žinome, kas taps Europos futbolo čempionais  (3)

Insbruko universiteto matematikai sukūrė statistinį modelį, kuris padės prognozuoti 2016 m. Europos futbolo čempionato nugalėtoją ir prizininkus. Jie jau atliko skaičiavimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagal juos, didžiausia tikimybė, kad čempionais taps Prancūzijos arba Vokietijos futbolininkai, rašo EconPapers.

Sudarydami mokslinį rezultatų spėjimo modelį, matematikai naudojosi ir 19 bukmekerių duomenimis. Juos vėliau pritaikė sudėtingam statistikos modeliui, kuris leidžia sudėlioti galimas varžybų poras ir jų rezultatus.

Pagal šį modelį Prancūzijos galimybės nugalėti Europos čempionate – 21,5 proc. Vokietijos – 20,1 proc. Čempionų titulą ginanti Ispanija pagal matematiškai apskaičiuotą tikimybių modelį lieka trečia – tapti čempione ji turi 13,7 proc. galimybių.

Anglija ir Belgija turi dar mažiau teorinių galimybių – tik atitinkamai 9,2 ir 7,7 proc.

Statistinis Insbruko matematikų modelis taip pat leidžia prognozuoti, kurioms komandoms lemta susitikti pasibaigus grupių varžyboms. Aiškėja, kad Vokietijos ir Prancūzijos rinktinės, ko gero, taps savo grupių nugalėtojomis. Tad gali būti, kad susitiks pusfinalyje. Matematikų teigimu, šios poros nugalėtojas finale susitiks su Ispanija ir ją nugalės.

Pasikeitus komandų skaičiui, rezultatus spėti sunkiau

Šiais metais Europos futbolo čempionate dalyvauja daugiau komandų nei anksčiau – jau nebe 16, 24. Todėl konkrečių dvikovų prognozavimo tikimybė yra mažesnė nei nugalėtojų ir prizininkų prognozė.

Tikimybė finale susitikti su Ispanija sudaro 5,7 proc. Prancūzijai ir 5,4 proc. Vokietijai.

Panašūs statistiniai modeliai jau įrodė savo patikimumą per du pastaruosius Europos ir pasaulio futbolo čempionatus. Vis dėlto mokslininkai pabrėžia, kad jų modelis nėra tinkamas tiksliems rezultatams nuspėti. Jis labiau naudotinas tik nugalėtojui išaiškinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(11)
(6)
(5)

Komentarai (3)