Bėda, apie kurią nekalbama: astronautams kosmose tenka paaukoti pirštų nagus  (2)

Manote, kad gerti šlapimą yra baisu? Įsivaizduokite situaciją, kuomet, norėdami išvengti didesnių kančių, jūs patys nusilupate savo rankų ir kojų nagus!


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip jau yra padaręs ne vienas astronautas prieš skrisdamas į kosmosą, kadangi tai – mažiau skausminga ir pavojinga nei jų netekti kosmose, mūvint sunkias kosmines pirštines.

Būtent dėl rankų pažeidimų astronautai skundžiasi labiausiai, o nagų jie netenka kosminių pasivaikščiojimų metu. Įdomu tai, kad labiausiai dėl to kenčia dideles plaštakas turintys astronautai. Šios problemos sprendimo būdas – kiekvieno astronauto plaštakai pritaikytos pirštinės.

Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad nagus kosmose yra praradę 22 astronautai, o nagų netekimo priežastis buvo pirštų galiukus veikiantis slėgis. Astronautų pirštinės yra sukurtos taip, kad atkartotų slėgį, patiriamą Žemėje, todėl jos yra gaminamos iš suslėgto guminio sluoksnio, įvilkto į storą, kosmosui atsparų apvalkalą.

Kosmose dirbantys astronautai turi nuolat kovoti su didelėmis spaudžiančiomis pirštinėmis – įsivaizduokite, kad imate veržliaraktį su kumštinėmis pirštinėmis. Būtent darbas su nuolatos spaudžiančiomis ir veržiančiomis pirštinėmis sukelia skausmingą trynimą, pūsles ir, galiausiai, nagų netekimą.

Didžiausia problema – skirtingas astronautų plaštakų plotis. Astronautai, turintys plačias plaštakas, kenčia, nes pirštinės labiausiai veržia vietą, kurioje iš plaštakos išauga pirštai. Tai sustabdo kraujo cirkuliaciją ir pirštai nutirpsta iki pat jų galiukų. Būtent kraujo cirkuliacijos stoka gali būti viena iš priežasčių, kodėl nagai nukrenta.

Teigiama, kad geriausias sprendimo būdas dideles plaštakas turintiems astronautams būtų pirštinės su robotiniais sąnariais. Laimei, dauguma mūsų nežino to nemalonaus ir skausmingo jausmo. Galime tik tikėtis, kad mokslininkai suras šios problemos sprendimo būdą, kad astronautų kelionės į kosmosą taptų mažiau kankinančios.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(63)
(7)
(56)

Komentarai (2)