5 neįtikėtini faktai, kurių nežinojote apie savo kūną  (4)

Žmogaus organizmas – nuolat mokslininkų tyrinėjamas, tačiau taip iki galo ir neištirtas. Štai 10 faktų, kurių, ko gero, nežinojote apie savo organizmą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Kas rytą aukštesni 

Svajojote būti nors kiek aukštesni? Jums pasisekė, nes pasirodo, rytais atsikeliate net 1,27 cm aukštesni nei nuėję miegoti. Taip nutinka todėl, kad per naktį diskai susigrąžina prarastą skystį. Stuburas turi net 149 jungtis.

2. Plaukai gali išlaikyti neįtikėtiną svorį

Plaukai pasižymi tam tikru stiprumu, vienas plaukas išlaiko iki 100 g svorį. O surišta plaukų kasa gali išlaikyti net iki dvylikos tonų svorį.

3. Žmogus gali pamatyti ultravioletinius spindulius

Tiek katės, tiek šunys regi ultravioletinius spindulius, o žmonės ne. Tačiau, pasirodo, esama teiginių, jog po kataraktos operacijų, akies lęšiuką pakeitus dirbtiniu, žmogus įgauna gebėjimą matyti ir ultravioletinius spindulius.

4. Kepenys yra vienintelis organas, kuris iš tiesų atsinaujina 

Nustačius kepenų funkcijos sutrikimą, kai kuriais atvejais kepenys gali pačios atsigauti. Pavyzdžiui, nustojus piktnaudžiauti alkoholiu po pusmečio jų būklė gali taip pagerėti, kad persodinimo nė nereikės. Vienintelė bėda – kepenys nesugeba įveikti hepatitų B ir C virusų, sukeliančių cirozę. 

5. Ant kūno turime tiek pat plaukų, kiek šimpanzės   

Nustebsite, bet mokslininkai teigia, kad tai – tiesa. Tačiau jie yra kur kas silpnesni, o kai kurie – net nepastebimi. Kai mums šalta, oda pašiurpsta, pakeldama plaukelius, kurie turėtų sušildyti kūną. Deja, evoliucija lėmė, kad šis mechanizmas nėra toks efektyvus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(40)
(13)
(27)

Komentarai (4)