Kaip sena vėl tampa nauja: Vengrija modernius šiukšlių sunkvežimius keičia į arklius (Video)  (1)

Vengrijos Vakaruose esančiame kaime šiukšlininkai važiuoja ne sunkvežimiais, o vežimais, kuriuos tempia arkliai. Esą taip daryti yra žymiai pigiau, nei naudoti visiems įprastą atliekų surinkimo metodą, rašo BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nadvažonio kaimo gyventojai nusprendė, kad nuo šiol perdirbamas atliekas derėtų rinkti ne sunkvežimiais, o vežimais su pakinkytais arkliais, nes tuo pačiu metu yra sutaupoma lėšų ir rūpinamasi gamta.

Šią idėją sugalvojo Nadvažonio meras Szabolcsas Janosas Fabry, kuris siekė rasti pigų ir efektyvų būdą laikytis Europos Sąjungos ir Vengrijos taisyklių dėl šiukšlių surinkimo iš kiekvienų šalyje esančių namų.

Sumanymas yra aptariamas tinklalapyje „YouTube“ paviešintame vaizdo įraše, kuriame pabrėžiama, kad nusipirkti šiukšlių sunkvežimį kainuoja 50 mln. forintų (maždaug 160 tūkst. eurų). Tuo metu šiukšlių vežimas su dviem arkliais kainuoja vos 4 mln. forintų (apie 13 tūkst. eurų).

Taip pat yra pigiau taisyti ir išlaikyti vežimą su keturkojais nei sunkvežimį. Vaizdo įraše skelbiama, kad net 75 proc. visų Vengrijos savivaldos rajonų sugebėtų pereiti prie šios įstabios idėjos pritaikymo kasdienybėje.

Panašios idėjos ėmėsi ir vienas Belgijos sostinės Briuselio rajonas 2011 metais. Žinomas arklių augintojas meras S.J.Fabry anksčiau birželį aiškino portalui „Vasarnapi Hirek“, kad mažoms bendruomenėms sumoka labai brangiai, kad atitiktų grąžinamojo perdirbimo taisykles, nes šiukšlių sunkvežimiai turi atvažiuoti kelis kartus į dieną, kad surinktų visas atliekas.

„Naudodami vežimus su arkliais, mes ne tik sutaupysime pinigų ir apsaugosime gamtą, bet taip pat ir vėl suteiktume reikšmę faktui, kad Vengrija yra jojikų tauta“, – kalbėjo Nadvažonio meras S.J.Fabry.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(1)
(13)

Komentarai (1)