Neįtikėtina: stipriausi dantys pasaulyje gali atkąsti ir akmenį  (1)

Jungtinės Karalystės mokslininkai išsiaiškino, kad šio gyvio dantys sudaryti iš stipriausios kada nors išbandytos medžiagos pasaulyje, skelbia BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jūrų pilvakojai moliuskai naudoja savo šiurkštų it švitrinis popierius liežuvį kartu su dantimis grandydami maistą nuo uolų ir jį valgydami. Dažnai šio proceso metu kartu su maistu moliuskai suvalgo ir uolų skeveldrų. Tai paaiškina, dėl ko šiems moliuskams išsivystė tokie tvirti dantys. Jų dantys sudaryti iš mineralų ir baltymų mišinio, kurį mokslininkai išbandė laboratorijoje.

Mokslininkai išsiaiškino, kad šis mišinys stipresnis už voro šilką ir visas kitas natūralias medžiagas, išskyrus stipriausias dirbtines, žmogaus sukurtas medžiagas. Anot mokslininkų, medžiagos tvirtumo paslaptis – mažyčiai pluoštai, kurie itin tankiai suspausti. Šis atradimas gali pagelbėti gaminant orlaivius, automobilius, laivus, taip pat dantų plombas.

Minėti pluošteliai sudaryti iš tvirto mineralo getito, juos tarpusavyje riša baltymai, panašiai kaip anglies pluoštu tvirtinamas plastikas.

Patys dantys yra mažyčiai, jų ilgis siekia vos 1 milimetrą, taip pat yra 100 kartų plonesni už žmogaus plauką. Jie buvo įtvirtinti į kaulo struktūrą, kad būtų galima tinkamai išbandyti atsparumą. Išmatuotas dantų tvirtumas siekė 5 gigapaskalius, t. y. 5 kartus didesnis tvirtumas negu voratinklio. Tai yra naujas rekordas biologijos pasaulyje.

Vienas mokslininkas buvo suradęs vorą, kurio voratinklis 4,5 gigapaskalio tvirtumo, bet tai vis tiek neprilygsta jūrų pilvakojų moliuskų dantų tvirtumui. Kad būtų lengviau įsivaizduoti, mokslininkai pateikia pavyzdį – tai būtų tas pats, kaip vienas spagetis, laikantis 1,5 tonos svorį.

Minėtų moliuskų dantys yra tvirtesni už kevlaro pluoštą ir beveik tokio pat tvirtumo kaip anglies pluoštas. Anot mokslininkų, moliuskų dantys tokie tvirti, nes sudaryti iš itin plonų pluoštelių, – idealaus storio, nesilpninančio struktūros. Jeigu pluošteliai būtų didesni, jų struktūrą būtų galima žymiai lengviau susilpninti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(34)
(0)
(34)

Komentarai (1)