Didžiausias voras pasaulyje sveria tiek, kiek šuns jauniklis  (3)

Jeigu jus nupurto šiurpas vien pagalvojus apie vorus, tuomet neabejojame, kad norėtumėte išvengti šiaurinėje Brazilijos bei pietinėje Venesuelos dalyse esančių Suriname atogrąžų miškų, nes būtent ten gyvena didieji paukštėdos vorai.

Jie yra įrašyti į Gineso rekordų knygą kaip didžiausi pasaulyje vorai. Jie sveria apie 170 gramų, beveik kiek šuns jauniklis, o didžiausias atstumas nuo vienos voro kojos iki kitos siekia net 28 centimetrus – tiek, kiek vaiko dilbis.

Didieji paukštėdos, kurie priklauso tarantulų šeimai, gyvena giliose olose pelkingose ir drėgnose vietovėse. Šie vorai yra naktiniai padarai, o subręsta per maždaug 3–6 metus. Patinai netrukus miršta, o patelės gyvena iki 25 metų. Ir nors jie yra vadinami paukštėdomis, daugiausiai minta žemės kirmelėmis, kitais vabzdžiais bei varlėmis.

Tiesa, taip yra ne todėl, kad jie negali užmušti paukščio, o todėl, kad vaikščiodami žeme jie retai su jais susiduria, ypač dėl to, kad maisto išlenda ieškoti naktį. Tačiau jie nevengia misti viščiukais, jeigu sutinka tokių savo kelyje, o suradę kiaušinių iščiulpia jų turinį.

Didieji paukštėdos nuo grobuonių ginasi trimis būdais. Iš pradžių jie pradeda skleisti šnypščiančius garsus. Jeigu tai neišgąsdina, vorai išleidžia savo aštrius plaukelius, kurie pataiko priešams į akis ir aptraukia jas gleivėmis, kurios priešui sukelia didžiulį skausmą bei niežulį, trunkantį ne vieną dieną. Jeigu priešui ir tai nė motais, tuomet voras griebiasi paskutinio ginklo – jie panaudoja savo 5 centimetrų ilgio iltis, kuriomis gali netgi perverti pelės kaukolę.

Dar įdomiau yra tai, kad šiuos vorus yra pakankamai sunku užmušti – pažeistos ar nutrauktos galūnės atauga. Gera žinia ta, kad tikimybė sutikti didįjį paukštėdą yra labai maža – nebent vaikščiosite vieni Pietų Amerikos džiunglėmis nakties metu. Tiesa, vienam mokslininkui pavyko 2012 metais pagauti šį vorą ir parsigabenti į savo laboratoriją Masačusetse (JAV). Vėliau jis vorą padovanojo vienam muziejui.

Nors didysis paukštėda yra sunkiausias voras pasaulyje, pagal diametrą didžiausias voras yra Heteropoda maxima. Jo diametras (ilgis nuo vienos kojos iki kitos) siekia 30 centimetrų ir prilygsta pietų lėkštei. Nors jie nėra tokie pavojingi kaip didieji paukštėdos, jų įkandimas yra itin skausmingas. Laimei, šie vorai taip pat sutinkami itin retai.

Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt

(36)
(1)
(35)

Komentarai (3)