Kaip oro temperatūra bei klimatas lemia mūsų elgesį?  (1)

Per daugelį metų analizuojant nusikaltimus ir žmonių savijautą, pastebėta, jog elgesys visuomenėje yra susijęs su gyvenamąja zona.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai pastebėjo tendenciją, jog daugiausia nusikaltimų padaro aukščiau ekvatoriaus zonos gyvenančios tautos. Jie aiškina, kad aukštesnė oro temperatūra žmones veikia neigiamai – jie tampa irzlesni ir agresyvesni.

Ohio universiteto komunikacijų ir psichologijos profesorius Brad Bushman teigia, jog metų laikų kaitos nebuvimas ir nuolatinė aukšta oro temperatūra neigiamai veikia žmogaus organizmą, turi neigiamos įtakos gyvenimo tempui (stipriai jį pagreitina) bei ateities planų kūrimui, taip pat yra prastėjačios savikontrolės kaltininkas.

Pasak mokslininko, klimatas formuoja mūsų gyvenimo būdą, įtakoja kultūrą bei kasdienę veiklą.

Amsterdamo universiteto (Vrije) psichologijos profesorius Paul Van Lang, taip pat tiki, kad naujas mokslininkų sukurtas modelis teisingai paaiškina agresyvaus elgesio priežastis. Tyrinėtojai šį modelį pavadino – „Klimato įtaka žmonių agresijai ir agresijos kontrolė“.

Yra sukurtos dvi pagrindinės teorijos paaiškinančios kaitros ir agresyvus elgesio ryšį. Pirmoji teigia, jog žmonės daro nusikaltimus ir agresiją prieš kitus naudoja tada, kai jučiasi  emociškai suirzę ir išsekę. Aukšta oro temperatūra sukelia būtent tokius neigiamus simptomus.

Pasak antrosios, esant karštai oro temperatūrai žmonės dažniau išeina iš namų, keliauja į paplūdimius ir bendrauja su aplinkiniais. Nenuostabu, kad bendraujant su skirtingais žmonėmis iškyla didesnė tikimybė kilti konfliktams ar nesusipratimams.

Negalima teigti, jog tik klimatas, kuriame gyvename lemia mūsų charakterį bei asmenines savybes, tačiau temperamento ir kultūros formavimuisi įtakos jis tikrai turi.

Parengta pagal Ohio Universiteto medžiagą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 86milijardai.lt
86milijardai.lt
Autoriai: Eglė Jurevičiūtė
(11)
(2)
(9)

Komentarai (1)