Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2016–07–04)  ()

Ši mokslo savaitė…
107 Nobelio premijos laureatai ragina Greenpeace pakeisti savo požiūrį į GMO; kanabinoidai pašalina Alzheimerio ligą sukeliančias baltymines plokšteles ir atrastos trys naujos dalelės!

RAKTINIAI ŽODŽIAI:

  1. ozonas taisosi;
  2. ŽIV vakcinos kandidatas;
  3. GMO palaikoma;
  4. maliarija ir vėžys diagnozuojami;
  5. kanabinoidai gydo Alzheimerio ligą;
  6. prionai aprašyti;
  7. smegenų augliai geriau suprantami;
  8. dalelės atrandamos;
  9. helis (dar) nesibaigia;
  10. smegenų veikla vis geriau simuliuojama.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-07-04 Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2016–07–04)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

 
Ozono sluoksnis taisosi, dėl cheminių medžiagų naudojimo draudimo

Nuo atradimo 1985, Antarktidos ozono skylė buvo galingas ženklas žmonijos gebėjimo sukelti netyčinę žalą aplinkai. Bet štai geros naujienos: ozono sluoksnio skylė traukiasi. „Tai didelis siurprizas,“ sako Susan Solomon, atmosferos chemikė iš MIT Kembridže.

Science | AAAS

 
Mokslininkai stabilizavo ŽIV struktūrą, sukūrė galimus AIDS vakcinos kandidatus

Norite sučiupti nusikaltėlį? Parodykite nuotrauką per žinias. Norite sustabdyti ŽIV infekcijas? Išmokykite imuninę sistemą atpažinti ir atakuoti būdingą viruso struktūrą. Tai ir yra The Scripps Research Institute (TSRI) pastangų sukurti AIDS vakciną esmė.

Medicalxpress

 
Daugiau nei 100 Nobelio premijos laureatų ragina Greenpeace pakeisti požiūrį į GMO

Daugiau nei 100 Nobelio premijos laureatų pasirašė laišką, raginantį Greenpeace baigti pasipriešinimą genetiškai modifikuotiems organizmams (GMO). Laiške prašoma Greenpeace baigti blokuoti genetiškai modifikuotų ryžių liniją, kuri, jos rėmėjų teigimu, galėtų sumažinti vitamino A deficitosukeltą vaikų aklumą ir mirtis besivystančiame pasaulyje.

Washington Post

 
Pigūs popieriniai maliarijos ir vėžio testai

Ohio valstijos chemikas Abrahamas Badu-Tawiah laiko tikrinimo juostelės prototipą, skirtą ligų, tarp kurių ir vėžys bei maliarija, diagnozavimui. Kas, jei pasitikrinimas dėl vėžio ar kitų ligų būtų toks paprastas, kaip cukraus lygio pasitikrinimas ar nėštumo testas?

News Room

 
Kanabinoidai šalina plokšteles formuojančius Alzheimerio ligos baltymus iš smegenų ląstelių

www.sciencedaily.com

 
Ajovos valstijos komanda molekulių lygiu aprašė prionų lankstymąsi

„Yra įvairių neteisingai išsilanksčiusių prionų baltymų linijų ir ne visi jie patogeniški,“ sakė Sanjeevi Sivasankar, darbo autorius ir asocijuotasis fizikos ir astronomijos profesorius Iowa State universitete. „Nors neparodėme, kad mūsų eksperimente sukurtos baltymų linijos yra užkrečiamos, įrodėme, kad vario jonai sukelia prionų baltymų netaisyklingą susiklostymą, kuris nuodingas nervų ląstelėms.“

Laboratory Equipment

 
Geriau suprastas mirtino smegenų naviko augimas

Mokslininkams pavyko geriau suprasti, kaip auga mirtini smegenų navikai. Tai gali padėti sukurti geresnį gydymą. Ekspertai išsiaiškino, kad piktybinis smegenų auglys , „glioma“, augimui naudoja riebalus.

Science News Journal

 
LHCb atskleidė naujas daleles

Birželio 28 dieną LHCb paskelbė apie tris naujas, „egzotiškas“ daleles ir ketvirtosios egzistavimo patvirtinimą LHC duomenyse. Šias daleles sudaro keturi kvarkai (fundamentaliosios visatos atomus sudarančios dalelės): du kvarkai ir du antikvarkai (tad , tetrakvarkas).

Home

 
Aptiktos didžiulės „gyvybę gelbstinčios“ helio atsargos

Pasitelkus naują dujų paieškų būdą, aptiktas milžiniškas helio dujų laukas, galėsiantis išspręsti vis aštrėjančią šio itin svarbaus, tačiau reto elemento trūkumą. Helis ne tik palaibina balsą – jis gyvybiškai svarbus daugeliui dalykų, kuriuos laikome savaime suprantamais, tarp kurių MRI (magnetinio rezonanso) skeneriai, suvirinimas, pratekėjimų paieškoje pramonėje, branduolinėje energetikoje.

phys

 
Tyrėjų komandai pavyko technologijomis atkartoti pagrindinius smegenų funkcionavimo principus

Kaip žmogaus smegenys renka, apdoroja ir saugo nuolat į jas plūstantį duomenų srautą? Kaip jos atlieka kognityvines užduotis, kurioms reikia sudėtingos įvairių smegenų zonų sąveikos ir kurios perkrauna daug sparčiau veikiančius našiausius kompiuterius? Kaip smegenys tai įvykdo, naudodamos daug mažiau energijos?

Phys

wakelet.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(22)
(0)
(22)

Komentarai ()