Startas duotas! Trys astronautai pradėjo skrydį į TKS – laukia įspūdingi darbai (Video)  ()

Trys astronautai ketvirtadienį paryčiais išskrido modernizuotu erdvėlaiviu „Sojuz“ iš Rusijos Baikonūro kosmodromo Kazachstane, kad pasiektų Tarptautinę kosminę stotį (TKS).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmąkart į kosmosą pakilusi NASA astronautė Kathleen Rubins ir Japonijos kosmoso agentūros astronautas naujokas Takuya Onishi pradės keturių mėnesių trukmės misiją TKS kartu su Rusijos kosmonautu Anatolijumi Ivanišinu, startavę 1 val. 36 min. Grinvičo (4 val. 36 min. Lietuvos) laiku.

„Laive viskas gerai!“ – pareiškė skrydžių valdymo centras, NASA televizijai transliuojant raketos starto vaizdą iš Kazachstano. Reportaže taip pat matėsi, kaip A. Ivanišinas ir T. Onishi susidaužė kumščiais, džiaugdamiesi dėl sėkmingo starto.

Naujos modifikacijos erdvėlaivyje „Sojuz“ buvo modernizuoti raketos nešėjos greitintuvai, pagerinta apsauga nuo mikrometeoritų ir padidintos saulės baterijos.

Šios įgulos skrydis buvo atidėtas dviem savaitėms, kol Rusijos kosmoso programos pareigūnai atliko modernizuoto erdvėlaivio kompiuterinių programų papildomus patikrinimus. Erdvėlaivio kelionė į TKS truks dvi dienas – ilgiau negu pastaruoju metu tapę įprasti šešių valandų skrydžiai, kad valdymo centras turėtų daugiau laiko stebėti atnaujintos sistemos darbą.

K. Rubins bus pirmoji Tarptautinėje kosminėje stotyje dirbsianti moteris po to, kai italė Samantha Cristoforetti pernai birželį grįžo į Žemę po 199 dienų trukusios misijos, tapusi ilgiausiai per vieną skrydį kosmose išbuvusia moterimi.

Amerikietė molekulinės biologijos specialistė per savo misiją taps pirmuoju žmogumi, atlikusiu DNR sekvenavimą (nukleotidų sekos nustatymą) kosmose.

K. Rubins skrydis vainikuoja jaudinamą savaitę NASA, per kurią JAV kosminės agentūros kibernetinis zondas „Juno“ įskriejo į orbitą aplink tolimąjį Jupiterį po beveik penkerius metus trukusios kelionės.

T. Onishi, kuris anksčiau ruošėsi tapti didžiausios Japonijos oro bendrovės pilotu, yra 11-asis šio šalies pilietis, pakilęs į kosmosą. Tuo tarpu borto inžinierius Anatolijus Ivanišinas, pagal išsilavinimą – karo lakūnas, jau yra išbuvęs 165 kosmose per misijas TKS 2011 ir 2012 metais.

Kai „Sojuz“ susijungs su TKS, K. Rubins, A. Ivanišinas ir T. Onishi prisidės prie dabartinio stoties įgulos vado NASA astronauto Jeffo Williamso ir rusų kosmonautų Olego Skripočkos bei Aleksejaus Ovčinino.

Kosminė laboratorija nuo 1998 metų sukasi aplink Žemę, skriedama apie 28 tūkst. km per valandą greičiu. Kosminiai skrydžiai liko viena iš nedaugelio Rusijos ir Vakarų šalių bendradarbiavimo sričių, neaptemdyta geopolitinės įtampos dėl krizės Ukrainoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(2)
(10)

Komentarai ()