Kodėl bėgant metams stiprėja pagirios?  (1)

Organizmo tolerancija suvartotam alkoholio kiekiui ilgainiui stiprėja – kuo daugiau jo vartojama, tuo didesnio kiekio reikia tam, kad organizmas apsvaigų. Tačiau bėgant metams pagirios vis stiprėja ir gera savijauta po apsinuodijimo alkoholiu vyresnio amžiaus žmonėms atsistato kur kas vėliau. Kodėl taip nutinka, aiškina nymag.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena pagrindinių priežasčių – organizmas nebegali taip efektyviai apdoroti alkoholio. Kiekvienas alkoholio vienetas skaidomas per maždaug vieną valandą.

Tai yra kelių žingsnių procesas: pirmiausiai, kepenų fermentas alkoholio dehidrogenazė paverčia alkoholį acetaldehidu. Vėliau kitas fermentas – adehido dehidrogenazė, suskaido visa tai į acetatą, kuris tampa anglies dioksidu ir vandeniu.

Kai žmogui 21-eri, šis procesas veikia sklandžiai. Tačiau bėgant laikui reikalingų fermentų skaičius mažėja, todėl acetaldehidas, kuris yra toksiškas chemikalas, organizme praleidžia daugiau laiko. Tai sukelia galvos skausmą, burnos džiūvimą, pykinimą ir kitus simptomus.

Bėgant laikui keičiasi ir kūno sandara: vyresnio amžiaus žmonės neretai turi daugiau riebalų, dėl kurių alkoholio poveikis tampa dar didesnis. Riebalai nesugeria alkoholio, tad turinčių daugiau riebalų organizmuose lieka mažiau vietos alkoholiui atsiskiesti.

Tai yra ir viena priežasčių, dėl kurių moterys, kurios įprastai turi daugiau riebalų nei vyrai, mažiau toleruoja alkoholį.

Alkoholis vyresnio amžiaus žmogaus organizme labiau koncentruojasi ir todėl, kad organizmas praranda vandenį. Be to, bėgant metams silpėnja žmogaus imuninė sistema, todėl kūnas taip greit neatsigauna.

Kai žmonės perkopia maždaug penkiasdešimtį metų, alkoholis susilpnina žmogaus pažintinius gebėjimus. Izoliuojanti myelino danga, dengianti neuronų aksonus, kurie reikalingi informacijos perdavimui kitiems neuronams, sumažėja ir neuronai tampa ne tokie efektyvūs.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(13)
(3)
(10)

Komentarai (1)