Ką privalote žinoti prieš pakeldami alkoholio stikliuką  (14)

Naujausi moksliniai tyrimai kalba apie tai, kad net ir nedidelis alkoholio kiekis yra žalingas, tačiau jo žala auga proporcingai su kiekiu – kuo jis didesnis, tuo labiau sau kenkiame.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jis sukelia tiek tiesioginę žalą – kepenų ligas, vėžinius susirgimus, tiek ir netiesioginę – dėl alkoholio vartojimo sukeliamos avarijos, patiriamos traumos. Pastebėta, kad traumų ir įvairiausių išorinių pažeidimų pasitaiko būtent savaitgaliais.

Svarbūs du reiškiniai: pirmiausia – per kiek laiko alkoholis pasišalina iš organizmo, kitas dalykas – organizmo atsistatymas po užgėrimo. Viskas vėlgi priklauso nuo individualaus atvejo ir išgerto alkoholio kiekio.

Vidutiniškai nepiktnaudžiaujančiam alkoholiu žmogui per valandą iš organizmo pasišalina po 0,2-0,4 promiles alkoholio. Priklauso nuo to, kiek buvo išgerta, galime paskaičiuoti, kada pasišalina visas alkoholis.

Ties, kiekvieno žmogaus organizmas alkoholį skaido individualiai. Taip yra todėl, kad žmonių fermentinė sistema skiriasi. Ne mažiau svarbu ir tai, ką žmogus valgė, kaip dažnai jis linkęs vartoti alkoholį. Nustatyta, kad dažniau geriančių žmonių organizmas skaldo alkoholį greičiau. Kita vertus įrodyta, jog moterys turi silpnesnę fermentinę sistemą, todėl jų organizme alkoholis skaidomas lėčiau.

Nepaisant to, alkoholis žmogaus kraujyje išlieka ilgai. Per tris valandas perdirbama alkoholio dozė lygi 2 stiklinėms alaus, taurei vyno ar 50 g degtinės. Nenuostabu, kad po siautulingo vakarėlio, kitą dieną alkoholio kraujyje rasti galima net ir daugiau nei promilę.

Kalbant apie organizmo atsistatymą po išgertuvių, tai gali užtrukti ir mėnesius. Mat per vienas išgertuves gali būti padaryta labai didelė žala organizmui. Ūminis pankreatitas arba staigus kasos uždegimas yra taip pat vadinamas „balių“ liga. Jis gali būti netgi mirtinas.

Jei kalbame apie alkoholizmo problemą, gali prireikti ir kelių metų, kad organizmas atgautų pusiausvyrą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(50)
(27)
(23)

Komentarai (14)