Anapus Plutono orbitos atrasta dar viena Saulės sistemos planeta  (5)

Ji nuo Saulės nutolusi 7,5 mlrd. kilometrų, o aplink mūsų sistemos žvaigždę apskrieja per 700 metų. Nuo šiol tai – tolimiausias mokslui žinoma Saulės sistemos planeta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, ji – nykštukinė. Jos skersmuo – tik apie 700 km.

Naująją Saulės sistemos nykštuką 2015 RR245 atrado tarptautinė astronomų grupė, dirbusi ant Mauna Kea ugnikalnio viršūnės įrengtoje Canada-France-Hawaii Telescope observatorijoje. Planetėlė pastebėta 2015 m. rugsėjį.

"Staiga supratome, kad ekranuose matome dar vieną nykštukinę Saulės sistemos planetą – taškelytis judėjo nepaprastai lėtai, o buvo dvigubai toliau už Neptūną", - pasakojo viena iš atradimo bendraautorių Michelle Bannister iš Viktorijos universiteto (Britų Kolumbija, Kanada).

Panašu, kad Saulės sistemoje transneptūninių tokio dydžio planetėlių gali būti kaip rudenį miške grybų. Kol kas jų atrasta tik keletas (Sedna, Eridė, Makemake – ką ir kalbėti apie Plutoną).

Tačiau ką tik atrasta 2015 RR245 yra ypatinga dėl savo afelio (atokiausio nuo Saulės orbitinio taško) – jis siekia net 17 mlrd. km! Planetėlė yra taip toli, kad šviesa nuo Saulės iki jos keliauja kone ištisą parą – 16,63 val. Palyginimui, iki Plutono šviesos greičiu Saulės dalelės atskrieja per 7 val.

Šiuo metu 2015 RR245 artėja prie savo orbitos perihelio (artimiausios Saulei taško), kurį turėtų pasiekti 2096-aisiais.

Astronomų teigimu, tai – 18-as didžiausias Kuiperio juostos objektas iš visų kol kas atrastų. Manoma, kad jis susiformavo tik prieš 100 mln. metų – taigi, lyginant su visa Saulės sistema, labai neseniai.

Kaip ir dauguma kitų mažųjų planetėlių, šioji taip pat susiformavp protoplanetinio disko viduje ir iš lėto dreifavo į Saulės sistemos paribius. Spėjama, kad daugelis tokių nykštukinių planetų buvo sunaikintos arba išsviestos iš Saulės sistemos. Tačiau 2015 RR245 liko joje.

Šiemet astronomai Konkoly observatorijoje aptiko 2007 OR10 – beveik Plutono dydžio nykštukinę planetą. Kuiperio juostoje tokių pasaulėlių turėtų būti tūkstančiai – visus juos dar reikia atrasti, tad veikti astronomams tikrai yra ką.

Tarptautinė Astronomų Bendrija (International Astronomical Union, IAU) oficialiai pripažino 2015 RR245 nykštukine planeta. Jos orbita bus patikslinta per artimiausius kelerius metus. Po kurio laiko pasaulėliui bus suteiktas ir pavadinimas. Atradėjų kolektyvas gali siūlyti IAU savo variantą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(28)
(2)
(26)

Komentarai (5)