Mirtinas pavojus tyko net salotose – kaip nuo jo apsisaugoti?  ()

Verta nepamiršti, kad būtina gerai nuplauti parduotuvėse pirktas salotas, nes jose gali slypėti grėsmingos bakterijos. Šiuo metu fiksuojamas šio pavojaus protrūkis – vien tik JK nuo jų mirė net 2 žmonės, 150 užkrėsti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Salotose slypinčios E. Coli (Escherichia coli) bakterijos yra randamos šiltakraujų organizmų žarnyje. Kai kurios jos atmainos gali būti pavojingos: sukelti viduriavimą krauju, inkstų nepakankamumą ir kt.

Jomis galima užsikrėsti vartojant infekuotą, termiškai neapdorotą mėsą ar neplautas daržoves, išmatų užkrėstą vandenį. Bakteriją taip pat platina infekuoti žmonės. Daugelis neseniai užsikrėtusių E. Coli O157 bakterijomis pranešė, kad vartojo fasuotas salotas, o tarp jų – gražgarstes.

Anglijos visuomeninės sveikatos apsauga (angl. Public Health England, toliau – PHE) teigia, kad vis dar bando nustatyti iš kur salotose atsirado šios bakterijos.

Dažniausiai žmonės simptomus pastebi praėjus 3 – 4 dienoms po infekcijos, tačiau jie gali prasidėti per 14 dienų nuo užkrėtimo ir tęstis iki 2 savaičių. Vieniems simptomai gali nepasireikšti, kiti kenčia nuo rimtų komplikacijų ir privalo kreiptis į medikus.

PHE teigia, kad infekuotos salotos greičiausiai yra importuotos iš Viduržemio jūros regiono. Iki šiol pranešta 151-as infekcijos atvejis. Anglijoje šiomis bakterijomis yra užsikrėtę 144 žmonės, Velse – 6, Škotijoje – 1, 62 iš jų hospitalizuoti, 2 mirė. Daugiausiai apie infekciją pranešusių asmenų yra iš pietryčių Anglijos.

Gydytoja Isobel‘ė Oliver iš PHE teigė: „Kol kas nė viename iš paimtų mėginių E. Coli O157 nerasta, tačiau būtina būti budriems, nes tiriant maisto mėginius ne visada įmanoma nustatyti bakterijos užkratą“.

„Mes įspėjome kai kuriuos maisto prekių tinklus iki tyrimo pabaigos nepardavinėti importuotų gražgarsčių ir maišytų salotų“.

Nuo E. Coli infekcijos galima apsisaugoti prieš valgį plaunant rankas, termiškai apdorojant ar gerai nuplaunant maisto produktus, kuriuos ruošiamasi valgyti (išskyrus atvejus, kai ant pakuotės specifiškai nurotyta, kad produktas jau paruoštas valgyti).

E. Coli O175 randama daugelio gyvulių ir gyvūnų žarnyne ir išmatose. Ši bakterija gali užkrėsti vandenį ir maistą. E. Coli proveržis lyginamas su kitų maistu plintančių bakterijų ligomis. Pirmą kartą apie šios bakterijos infekcijas PHE pranešimą gavo birželio pabaigoje.

Škotijos sveikatos apsaugos (angl. Health Protection Scotland) atstovė spaudai teigė: „Mes palaikome PHE, kartu su jais sprendžiame šią problemą ir skatiname žmones laikytis nurotytų patarimų“.

Kaip išvengti infekcijos:

1. Gerai nusiplauti rankas po kontakto su gyvūnais, pasinaudojus tualetu, prieš ir po valgio.

2. Prieš naudojant salotas ir daržoves nuplauti ant jų likusį purvą.

3. Ypač gerai nuplauti salotas ir daržoves, kurios bus valgomos žalios.

4. Valgyti paruoštą maistą laikykite atokiau nuo neplautų daržovių ir žalios mėsos.

5. Nenaudokite tų pačių įrankių daržovėms ir žaliai mėsai apdoroti.

6. Gerai iškepkite mėsą.

7. Bakterijomis užsikrėtę žmonės neturėtų ruošti maisto ankščiau kaip 48 valandos po išgijimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Anglija.today
Anglija.today
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()