Paslaptis išspręsta: paaiškėjo, kaip juodosios bedugnės suka erdvėlaikį  ()

Istorija prasideda praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje, kai astronomai atrado, kad mažos (žvaigždinės masės) juodosios bedugnės spinduliuoja rentgeno radiaciją įdomiais blyksniais. Iš pradžių šie blyksniai vyksta kas kelias sekundes, vėliau pauzės tarp blyksnių keletą mėnesių trumpėja, o galiausiai visai liaujasi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manyta, kad šios kvaziperiodinės osciliacijos (QPO) yra Alberto Einšteino bendrojoje reliatyvumo teorijoje numatyto reiškinio rezultatas — kad bet koks pakankamos masės objektas, tarkime, juodoji bedugnė, sukdamasis suks ir erdvėlaikį. Vėliau mokslininkai paskaičiavo, kad šie gravitaciniai verpetai keis aplink JB skriejančių dalelių orientaciją, taip sukeldami QPO.

„Tai šiek tiek primena šaukšto sukimą meduje: įsivaizduokite, kad medus yra erdvėlaikis ir viską, kas meduje, besisukantis šaukštas „temps“ iš paskos, pranešime paaiškino Adam Ingram iš Amsterdamo universiteto Olandijoje, pagrindinis naujo atradimų tyrimo autorius. „Realybėje tai reiškia, kad bus veikiamas bet kokių aplink tokį besisukantį objektą skriejančių kūnų judėjimas“, pridėjo Ingramas.

Nors stebėti QPO periodai buvo artimi numatytiesiems, duomenų šiam ryšiui galutinai patikrinti nepakako — iki šiol.

Europos kosmoso agentūros (ESO) zondo XMM-Newton ir NASA'os Branduolinės spektroskopijos teleskopų masyvo (NuSTAR) palydovas rodo, kad arti JB besisukanti materija juda, būdingai vingiuodama — taip atskleisdama JB gravitacijos sukimąsi, sakė tyrėjai.

Du palydovai stebėjo vienos juodosios bedugnės akrecijos disko geležies atomų skleidžiamą rentgeno spinduliuotę. Akrecijos diskas vienoje JB pusėje nuo zondo santykinai tolsta, kitoje – artėja; tad iš artėjančios pusės atsklindanti šviesa yra mėlynesnė, o iš tolstančios – raudonesnė. Tai panašu į greitosios pagalbos automobilio sirenų garso pokytį – artėjančio automobilio garsas aukštesnis, tolstančio – žemesnis.

Šis pokytis atskleidė JB galingos gravitacijos sukeliamą akrecijos disko susisukimą, sakė tyrėjai.

„Ilgai stengėmės gauti tiesioginius tokio elgesio įrodymus,“ sakė Ingramas.

Naujasis tyrimas buvo publikuotas gegužę Karališkosios astronomų draugijos mėnraštyje.

Space.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(15)
(5)
(10)

Komentarai ()