Surasta pirma tokia žvaigždė Visatoje: astronomai negalėjo patikėti tuo, ką mato  ()

Žvaigždės paprastai gimsta grupėmis iš molekulinių debesų. Pirmas kelias dešimtis milijonų žvaigždės gyvenimo metų debesies liekanos ir kitos žvaigždės būna netoliese, taigi jaunos žvaigždės aptinkamos greta panašių kaimynių arba greta dujų telkinių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet dabar aptikta labai jauna žvaigždė CX330, vis dar ryjanti medžiagą iš aplink esančio dulkėtų dujų apvalkalo, kurios aplinkoje nematyti nei kitų jaunų žvaigždžių, nei didesnių dujų telkinių.

Tai yra pirmas toks radinys; kai jis buvo aptiktas rentgeno ir infraraudonųjų spindulių ruože, kurį laiką astronomai negalėjo patikėti, kad tai yra žvaigždė. Tačiau ištyrę ir atmetę įvairius kitus galimus paaiškinimus – novos sprogimą, tolimo aktyvaus galaktikos branduolio žybsėjimą, dviejų žvaigždžių susiliejimo švytėjimą – galiausiai jie patvirtino, kad tai tikrai yra jauna žvaigždė.

Žvaigždės masė yra apie vieną Saulės masę, o amžius – vos apie milijoną metų. Per tokį trumpą laiką žvaigždė niekaip negalėjo atlėkti iki dabartinės vietos iš jokio žinomo žvaigždėdaros regiono, mat artimiausias toks yra už kelių šimtų parsekų, taigi žvaigždės greitis turėtų būti bent 300 kilometrų per sekundę.

Toks greitis yra didesnis už tipinį žvaigždžių judėjimo greitį Paukščio Tako centro atžvilgiu, ir žymiai didesnis už žvaigždžių tipinius greičius aplinkinių žvaigždžių atžvilgiu, taigi būtų lengvai išmatuojamas, bet žvaigždės spektras nerodo didelio greičio požymių.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(40)
(0)
(40)

Komentarai ()