Amišų bendruomenė stebina medikus: kodėl jų nevargina visą pasaulį kankinanti liga  (9)

Amišų bendruomenė JAV daugelį metų mokslininkams buvo tikra mįslė ne tik dėl neįprasto gyvenimo būdo. Specialistai ilgai bandė išsiaiškinti, kodėl jų vaikai neserga astma, kuri kankina daugybę pasaulio žmonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Uždara JAV bendruomenė gyvena kitaip nei daugelis mūsų: amišai atsisakė visų technologijų ir iki šiol darbui ir transportui naudoja arklius. Dabar aiškėjo, kad artimas kontaktas su gyvūnais nuo pat vaikystės padeda šios bendruomenės atžaloms išvengti astmos.

Mokslininkai savo tyrimuose lygino amišų bendruomenę su kita, naudojančia ūkyje moderniąsias technologijas. Genetiškai jos nariai buvo panašūs, mityba faktiškai vienoda, tačiau vaikų, sergančių astma, amišų gretose buvo akivaizdžiai mažiau – vos 5 proc. Antrojoje bendruomenėje net 21,3 proc. vaikų kentėjo nuo astmos.

Žurnale „New England Journal of Medicine“ išspausdintame straipsnyje teigiama, kad amišų vaikai beveik neserga astma, nes jų imuninę sistemą sustiprina dulkės, turinčios daugiau mikrobų dėl fermose laikomų gyvūnų.

„Amišų fermos yra daug arčiau namų negu kitų ūkininkų. Jų vaikai nuolatos būna šalia gyvūnų, dažnai užbėga į tvartus netgi basomis. Tačiau jų namuose švaru. Tai gali reikšti, kad mikrobai yra ore“, – sakė Čikagos universiteto genetikė ir straipsnio bendraautorė Carole Ober.

30 vaikų iš abiejų bendruomenių kraujo tyrimai parodė, kad amišų kraujyje daugiau neutrofilų – grūdėtųjų leukocitų, kurie atsakingi už kovą su infekcijomis. Tyrimai taip pat parodė, kad amišų vaikų kraujyje mažiau ląstelių, skatinančių alergiją.

Straipsnio bendraautorė, vaikų gydytoja iš Miuncheno Erika von Mutius tikino, kad tyrimo rezultatai svarbūs ateityje kovojant su vaikų ligomis.

„Tikimės, kad mūsų atradimai padės nustatyti naujas medžiagas, padėsiančias užbėgti už akių astmai ir alerginėms ligoms“, – sakė E.von Mutius.

Praėjusiais metais Švedijoje atlikti tyrimai parodė, kad vaikai, augantys namuose su šunimis ar katėmis, rečiau suserga astma. Rezultatai parodė, kad praleidus pirmuosius savo gyvenimo metus namuose, kuriuose laikomi šunys, rizika vaikystėje susirgti astma sumažėja 13 proc. Taip pat nustatyta, kad gyvendami šeimose, turinčiose ūkius, vaikai įgyja ir daugiau atsparumo įvairioms kitokioms ligoms.

Tiesa, Upsalos universiteto Švedijoje profesorė Tove Fall perspėja, kad tėvai nebandytų „gydyti“ jau alergiško vaiko įsigydami gyvūną. (BBC, LR)

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(31)
(5)
(26)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: