Kodėl spyris į tarpkojį vyrui gali būti pražūtingas? Mediko komentaras  (1)

Jei bent kartą teko gauti smūgį į tarpkojį, tikriausiai pastebėjai, kad skauda įvairias kūno dalis – skauda ne tik sėklides, bet ir, pavyzdžiui, pilvą. Suprantama, po tokio smūgio tikrai nerūpi, kodėl skauda taip, o ne kitaip.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau vėliau, kai skausmas, pykti ir keršto troškimas atslūgsta, galima pasiaiškinti, kodėl skauda pilvą, jei gavai smūgį į sėklides. Sėklidės – nervų galūnėmis nusėtas organas, kuris eina nuo pilvo srities iki kapšelio.

„Todėl kai sėklidės patiria stiprų mechaninį išorinį poveikį, jos siunčia nervinius impulsus į viršutinę pilvo dalį, – teigia Niujorko medicinos centro „Weill Cornell Medicine“ specialistas Benas Jonesas. – Kartu su noru atkeršyti ir skausmu pilve gali jausti galvos svaigimą ir net pykinimą. Taip yra todėl, kad signalas kaip žaibas siunčiamas iš sėklidžių stuburo nervais į smegenis.“

Įdomu, kad toks šalutinis poveikis – apsauginė organizmo reakcija. Kai pajunti galvos svaigimą ar pradedi vemti, vargu ar tęsi muštynes, o ir priešininkas neis arti. Skausmas gali trukti 10 – 15 min.

Jei skausmas ir galvos svaigimas nepraeina, skubiai kreipkis į urologą. Baisiausia, jei gausi tokią sėklidžių traumą, po kurios teks daryti operaciją.

Ypač pavojinga, jei sėklidės trūksta. Po tokio sužalojimo imuninė sistema gali pradėti traktuoti spermą kaip išorinį puolimą prieš organizmą ir bandyti atmesti organą, kuriame vyksta prieštaravimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(16)
(3)
(13)

Komentarai (1)