NASA apsikvailino – per klaidą pardavė neįkainojamą Mėnulio artefaktą  (7)

Nors Jungtinių Amerikos Valstijų kosmoso agentūroje NASA dirba vieni didžiausių pasaulio protų, tačiau net ir čia neišvengiama žioplų žmogiškų klaidų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo „Science Alert“, NASA kartu su federaliniais prokurorais bando atgauti specialų krepšį, naudotą kosminės misijos „Apollo 11“ astronautų renkant Mėnulio mėginius dar 1969-aisiais.

Pasirodo, jog šis krepšys per klaidą buvo parduotas aukcione praėjusiais metais. Pareigūnų teigimu, NASA artefaktas buvo parduotas dėl kanceliarinės klaidos, kai buvo pažymėti du Mėnulyje naudoti krepšiai tais pačiais inventoriniais numeriais – vienas naudotas „Apollo 17“, kitas – „Apollo 11“ misijų metu.

Klaida pastebėta, kai „Apollo 11“ krepšio savininkė atsiuntė artefaktą atgal į NASA prašydama patikrinti jo autentiškumą.

Pastebėjusi didžiulę klaidą, NASA nusprendė krepšį pasilikti sau ir atsakingi pareigūnai dabar bando dirbti kartu siekdami užtikrinti, kad krepšys taip ir liktų NASA archyve.

Tačiau tikroji krepšio savininkė, Nancy Carlson iš Ilinojaus, tvirtina minėtą artefaktą įsigijusi teisėtai ir sąžiningai, sumokėdama teisingą kainą, todėl krepšys turi grįžti atgal pas ją.

N. Carlson už šį krepšį sumokėjo 995 JAV dolerius, tačiau pačiai NASA jis vertas gerokai daugiau, kadangi jis turi ne tik istorinę vertę: jame vis dar yra Mėnulio dulkių, kurios gali būti naudingos tyrimų metu.

Beje, tai jau ne pirmas atvejis, kai šis krepšys iškeliauja iš NASA per klaidą ar nelegaliu būdu. Dar 2005 metais šis krepšys buvo pavogtas, tačiau vėliau rastas ir sugrąžintas atgal.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(28)
(2)
(26)

Komentarai (7)