Mokslininkai išsiaiškino, kodėl gyvatės yra tokios ilgos  ()

Moksliniai tyrimai padėjo išsiaiškinti, kodėl gyvatės kartais būna tokios ilgos. Kaip rašo „Independent“, pasirodo, jog gyvatės dėl savo ilgio gali dėkoti vos vienam genui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jis reguliuoja kamienines ląsteles ir paveikia viduriniosios gyvačių kūno dalies augimą, mokslininkų vadinamą liemeniu.

Mokslininkų teigimu, būtent genas Oct4 „įjungė“ šių roplių kūno pailgėjimą visoje evoliucijoje paveikdamas gyvūnų embrionų vystymąsi ilgame laikotarpyje.

Mokslininkės Ritos Aires teigimu, kiekvieno individo kūno pokyčiai bendrai gali būti laikomi skirtingų genų kova tarpusavyje ir priklausomai nuo vieno geno dominavimo visas kūnas gali įgyti visiškai kitokias formas kaip, šiuo atveju, gyvatės ilgumą.

Kalbėdama konkrečiai apie gyvates R. Aires akcentavo, jog genas Oct4 buvo aktyvesnis gerokai ilgesnį laiką lyginant su kitais genais, o tai paaiškina, kodėl gyvatės turi tokį ilgą liemenį ir labai trumpą uodegą.

Keisčiausia, jog toks atradimas buvo padarytas pirmiausia stebint peles, kurios turi neįprastai ilgą uodegą ir trumpą liemenį.

Supratimas apie Oct4 vaidmenį gyvam organizmui leidžia įžiebti viltį ir žmonių medicinoje, kadangi mokslininkai nuolatos ieško metodų, kurie pagelbėtų žmonių nugaros smegenų regeneracijos procese.

„Šiuo metu mes tiriame, ar galėtume panaudoti Oct4 geną, kad būtų išplėstos po traumos ar ligos pažeistos stuburo smegenų ląstelės, - teigė mokslininkė. - Kol kas rezultatai labai džiugina.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(16)
(1)
(15)

Komentarai ()