Neįtikėtinas japonų moksleivių eksperimentas: nufilmavo, kaip plastikiniame puodelyje kiaušinis virto viščiuku (Video)  ()

Šis eksperimentas kai kam gali pasirodyti klaikus, kai ką gali sužavėti, bet svarbiausia, kad jį pakartoti gali daugelis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keli paaugliai moksleiviai iš Japonijos internete patalpino vaizdo filmą, kuriame parodė, kaip per 21 dieną sugebėjo iš kiaušinio trynio ir baltymo be lukšto išauginti gyvą viščiuką. Jautresniems žmonėms žiūrėti gal ir neverta, tačiau geresnio gyvybės užgimimo stebuklo pavyzdžio dar nematėme.

Keli paaugliai iš Čibos (Japonija) kartu su mokytoju pademonstravo metodą, kaip galima turint tik plastikinį puodelį ir šiek tiek maisto vyniojimo plėvelės išauginti viščiuką iš kiaušinio baltymo ir trynio. 21 dieną trukęs eksperimentas užfiksuotas vaizdo medžiagoje, o metodas aprašytas „Paukštininkystės mokslo“ žurnale.

Viskas prasideda nuo to, kad vienas moksleivis sudaužo apvaisintą vištos kiaušinį ir atsargiai perkelia baltymą bei trynį ant virš plastikinės stiklinės ištemptos maistinės plėvelės, kur įpilta šiek tiek augimą skatinančių cheminių medžiagų. Po to puodukas uždengiamas dangteliu ir patalpinamas inkubatoriuje. Matome, kaip trečią dieną pradeda augti viščiuko širdis, jau penktą dieną pradeda formuotis embrionas, o savaitės embriono venos apveja trynį. Vėliau pradeda formuotis viščiuko organai, kaulai, o 21 dieną matome plėvelėje susirietusį paukštelį.

Paskutiniuose kadruose matome po patalpą lakstantį viščiuką. Vaizdo filmo ir eksperimento kūrėjai sako, kad tai padaryta pirmą kartą žmonijos istorijoje. Tačiau išties šį metodą dar 1993 m. JAV biologijos vadovėlyje aprašė daktarė Cynthia Fisher.

Kitas abejonę keliantis japonų teiginys – 70 proc. sėkmės tikimybė taikant jų metodą. „MailOnline“ apklausti britų mokslininkai sako, kad tai, kas pavaizduota, nufilmuotoje medžiagoje, yra įmanoma, tačiau sėkmingai išauginti pavyks labai mažai procentų embrionų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Arnoldas Lukošius
(35)
(0)
(35)

Komentarai ()