Nauja viltis medicinoje: virtualios realybės sistema ant kojų pastatė pirmą paralyžiuotą pacientą ir tai ne pabaiga (Video)  ()

Skelbiama apie medicinoje pasiektą svarbų lūžį. Teigiama, kad pacientai, patyrę sunkių stuburo traumų, turi vilties ir vėl judėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naudojantis specialiu mintimis kontroliuojamu egzoskeletu, tokie pacientai gali judinti kojas ir jas justi. Pranešama, kad vienas ligonis netgi pajėgė, pasiremdamas dviem ramentais, eiti be medikų pagalbos, skelbia „The Independent“.

Brazilijos San Paulo miesto mokslininkai vysto projektą „Walk Again“. Jie įsitikinę galintys paralyžiuotiems asmenims grąžinti judėjimą džiaugsmą.

Mokslininkus nustebino tai, kad, eksperimento metu net aštuoni pacientai, paralyžiuoti po stuburo traumų, vėl pradėjo jausti kūną žemiau juosmens. Iki tol manyta, kad septynių šių žmonių stuburas buvo negrįžtamai pažeistas.

Dabar ekspertai mano, kad dalis nervų visgi išliko, o mokslinio eksperimento metu juos pavyko atgaivinti. Mokslininkai naudojosi specialia virtualios realybės sistema, papildžiusia pacientų smegenų veiklą, ir taip stimuliavusia galūnių valdymo procesus.

Štai ką apie eksperimentą rašo žurnalas „Scientific Reports“: „Vienas iš pacientų savarankiškai negalėjo net pastovėti, tačiau po 10 mėnesių trukusios reabilitacijos jis pradėjo vaikščioti su vaikštyne, ramentais ir prilaikomas terapeuto“.

„Be to, po 10 metų šis pacientas jau galėjo savarankiškai priversti koją kartoti ėjimą imituojančius judesius. Kitas pacientas galėjo vaikščioti, pasiremdamas ramentais, terapeuto pagalbos jam nebeprireikė“, – teigiama straipsnyje.

„Šiuo metu, kai tik pacientai, patyrę sunkią stuburo traumą, išgirsta diagnozę paralyžius, reabilitacija apsiriboja pratinimusi naudotis vežimėliu žmonėms su negalia. Manome, kad mūsų pasiekti rezultatai su šia smegenų sąsaja svarbūs ne tik šiems konkretiems pacientams, bet suteiks vilčių visiems, patyrusiems stuburo traumą“, – teigia vienas iš projektą vykdančių mokslininkų Miguelis Nicolelis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()