Mokslininkas apie evoliucijos viražus: „Monogamija nėra žmonių natūralus gyvenimo būdas - moterys genetiškai užprogramuotos būti neištikimos“  (6)

Daktaras David‘as Buss‘as iš Teksaso universiteto teigia, kad „visą gyvenimą besitęsianti monogamija nėra natūralus žmonių gyvenimo būdas“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Moterys genetiškai užprogramuotos būti neištikimos su kitais vyrais, savotiškais „atsarginiais variantais“, jei jų ir pagrindinio partnerio santykiai nepavyktų, teigia mokslininkai.

Mokslininkai iš Teksaso universiteto teigia, kad žmonės evoliucionuodami išgalvojo monogamiškus santykius.

Mokslininkų komandos tyrimas iškėlė „partnerio keitimo hipotezę“, kuri teigia, kad žmonės evoliucijos metu išmoko nuolat tikrinti savo partnerius ir tuo pat metu ieškoti geresnių ilgalaikių variantų.

Tyrimo vyriausiasis autorius, daktaras David‘as Buss‘as Sunday Times teigė: „ visą gyvenimą besitęsianti monogamija nėra žmonių natūralus gyvenimo būdas. Išsiskyrimas su vienu partneriu ir poravimasis su kitu gali būti charakterizuotas kaip įprastas, netgi pirmykštis žmonių poravimosi būdas“.

Mokslininkai teigia, kad mūsų protėviams – užkluptiems ligos, bado ar prastos sveikatos bei neišgyvenantiems daugiau nei 30 metų – buvo būtina ieškoti geresnio, sveikesnio partnerio.

Tiesa, joks kitas tyrimas iki šiol neįrodė, kad žmonės yra užprogramuoti monogamijai ar poligamijai. Pavyzdžiui,  Rafael‘io Wlodarski‘o ir Oksfordo universiteto mokslininkų tyrimas neištikimybę bandė susieti su bevardžio piršto (ant kurio mūvimas žiedas) ilgiu. Nepaisant pastangų, jokio tiesioginio ryšio jie nerado.

Oksfordo universiteto profesorius Robin‘as Dunbar‘as teigė, kad tyrimas užfiksavo „minimalius“ skirtumus, kurie „matomi tik žiūrint į dideles žmonių grupes“. „Žmogaus elgseną veikia daug veiksnių, pavyzdžiui aplinka ir gyvenimiška patirtis, o tai, kas nutinka gimdoje gali turėti minimalų efektą tokiam sudėtingam dalykui kaip seksualiniai santykiai“ – teigė jis.

Tačiau Buss‘o įrodymų stoka netrikdo - jis tvirtina: „Neištikimybė yra tarsi partnerio užtikrinimo forma; toks ‚atsarginis variantas‘ ateityje gali tapti nebereikalingu. Normalus partneris gali būti neištikimas, susirgti, mirti ar palikti. Senovės moterys, neturėjusios tokio pakaitalo galėjo smarkiai nukentėti dėl apsaugos ir resursų stygiaus“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Anglija.today
Anglija.today
(28)
(33)
(-5)

Komentarai (6)