Neapsigaukite: higienos priemonė, kuri labiau kenkia, nei padeda  ()

Paskutinio svarstymo metu JAV Maisto ir vaistų administracija nusprendė iš prekybos pašalinti didelę dalį antibakternių muilų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip buvo nutarta po to, kai šių muilų gamintojai nesugebėjo įrodyti, jog muilai yra ne tik efektyvūs, bet ir saugūs naudoti, pranešė arstechnica.com.

Iš rinkos buvo pašalinti visi muilai, kurių sudėtyje buvo rastas vienas ar daugiau į 19 punktų sąrašą įeinančių specifinių chemikalų. Tarp jų – triklozanas bei triklokarbanas, atitinkamai randami antibakteriniame bei įprastame muiluose.

Nuspręsta, kad gamintojai turės vienerius metus pakeisti formulėms arba prekes teks visiškai išimti iš prekybos.

Anksčiau buvo pasirodę tyrimai, kuriuose teigiama, kad antibakteriniai muilai ne tik nesuteikia jokios naudos vartotojui, bet gali ir sukelti įvairių problemų. Tai gali paskatinti antibiotikams atsparių mikrobų veisimąsi, mikrobiomos išderinimą.

„Vartotojai mano, kad antibakterinis muilas yra daug veiksmingesnis siekiant užkirsti kelią mikrobų plitimui. Deja, nėra jokių mokslinių įrodymų, galinčių patvirtinti še teiginį, taigi negalime sakyti, kad jie veikia geriau nei paprastas muilas ir vanduo. Tiesą pasakius, yra įrodymų, kad tam tikri antibakteriniuose muiluose esantys ingredientai gali daugiau pakenkti nei pagelbėti“, – kalbėjo Janet Woodcock, JAV Maisto ir Vaistų administracijos tyrimų centro direktorė.

Šis draudimas pirmą kartą buvo pasiūlytas 2013-aisiais. Tuomet buvo paprašyta gamintojų įrodyti jų produkto kokybę, saugumą bei pranašumą kovoje su mikrobais lyginant su paprastu muilu. Pranešama, kad gamintojai arba nepasivargino atlikti tyrimo ir pateikti jo rezultatų, arba pasiūlė tyrimus, kurie atrodė nepatikimi.

Šiuo metu daugelis gamintojų ėmė pamažu iš muilo sudėties šalinti triklozaną bei kitus antibakteriniams muilams būdingus ingredientus. Keičiantis tvarkai, JAV Maisto ir vaistų administracija pataria naudotis paprastu muilu ir vandeniu.

Asmeninė higiena yra be galo svarbi siekiant užkirsti kelią ligų plitimui. Taip pat, šis nutarimas nėra taikomas rankas dezinfekuojantiems skysčiams ar drėgnoms servetėlėms, kurie yra tiriami atskirai.

Jis negalioja ir antiseptiniams produktams, naudojamiems ligoninės aplinkoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(22)
(1)
(21)

Komentarai ()