Įdomūs faktai apie Alaną Turingą: genijus, kuris sukūrė kompiuterį, iššifravo Enigmos kodą, tačiau buvo kastruotas dėl savo orientacijos  (2)

Alanas Turingas yra šiuolaikinės informatikos ir kriptologijos tėvas, kurio laimėjimai Antrojo pasaulinio karo metu visam laikui įėjo į pasaulio istoriją. Ir nors šio genijaus tarp mūsų jau seniai nėra, tačiau jo atrasti principai yra vis dar naudojami daugelyje šiuolaikinių technologijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu Tiuringui būtų buvę 104 metai. Deja, dėl problemų asmeniniame gyvenime, mokslininkas baigė savo gyvenimą savižudybe. Pateikiame įdomiausius faktus apie šį genijų:

Genijus nuo mažens

Gimęs 1912 metais Turingas buvo mokytojų giriamas jau nuo pirmos klasės, nes galėjo spręsti sudėtingas lygtis ir problemas, nors niekas jo to nemokino. Tad, nenuostabu, kad vyras galiausiai tapo technologijų legenda.

Kompiuterių tėvas

1936 metais Tiuringas sugalvojo kompiuterio pirmtaką – Tiuringo mašiną. Ji galėjo apskaičiuoti beveik bet kokius matematinius veiksmus. Tuo metu tai buvo itin novatoriška, bet iš tiesų tik padėjo pagrindą šiuolaikinių kompiuterių kūrimui.

Sugalvojo CAPTCHA

Be darbo kompiuterių srityje, jis taip pat atliko daug tyrimų dirbtinio intelekto ir kriptologijos sferose. Turingas buvo pirmasis žmogus sukūręs standartus, leidžiančius atskirti žmones nuo mašinų. Ir šiuo metu CAPTCHA (angl. Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) testas yra naudojamas kompiuteriuose, nustatant ar naudotojas yra žmogus, ar ne.

Iššifravo Enigmos kodą

Antrojo pasaulinio karo metu Turingas vadovavo darbo grupei, iššifravusiai vokiečių karo laivyno naudotą Enigmos kodą. Taip jis išsaugojo tūkstančius gyvybių ir galbūt net lėmė ankstesnę karo baigtį.

Buvo chemiškai kastruotas

1952 m. Turingas buvo apkaltintas tuo metu Jungtinėje Karalystėje neteisėtais homoseksualiais santykiais. Po ryšių su Arnoldu Murrėjumi, jis buvo suimtas ir priverstas rinktis tarp įkalinimo bausmės arba cheminės kastracijos (tuo metu – taikant estrogeno injekcijas). Vyras pasirinko pastarąją, kad galėtų tęsti mokslinę veiklą.

Moteriški hormonai per metus padarė jį impotentu ir sukėlė ginekomastiją – būklę, kai vyrams ima formuotis moteriškos krūtys. Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Gordonas Brownas vėliau paskelbė atsiprašymą dėl Tiuringo persekiojimo.

Savižudybę gaubia paslaptis

Alanas Turingas mirė 1954 metų birželio 8 dieną, suvalgęs cianidu „pagardintą“ obuolį. Manoma, kad tai buvo savižudybė, kurią nulėmė jauno vyro persekiojimas dėl netradicinės orientacijos. Obuoliai prieš tai nebuvo naudoti, kaip nusižudymo cianidu įrankis, todėl daugelis, net Alano motina, tvirtino, jog Turingą kažkas nužudė.

Jis buvo protingesnis nei technologijos

Visi Alano Turingo atradimai buvo vertinami, kaip didžiausi tų laikų technologiniai laimėjimai. Net ir dabartinės technologijos negali suspėti su jo smegenimis. 1948 metais jis parašė pirmąsias šachmatų programas kompiuteriams, bet nei vienas kompiuteris neturėjo pakankamai galios jų paleisti, todėl vyras valdė algoritmus ranka.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(123)
(5)
(118)

Komentarai (2)