Megapolis Marse ekspertų akimis: kaip į gigantišką Elono Musko viziją reagavo pasaulis  (1)

Taigi, SpaceX vadovas Elon'as Musk'as pranešė, kad jo kompanija rengiasi kelionei į Marsą. Ir ne šiaip kelionei – per 50-100 metų jie nori Marse įkurti koloniją su milijonu gyventojų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Planai, švelniai tariant, grandioziniai; ar įmanoma juos įgyvendinti? Planuojamai misijai reikės naujos, didžiausios pasaulyje raketos, bent šimtą žmonių talpinančio erdvėlaivio, galimybės papildyti erdvėlaivio kurą orbitoje aplink Žemę.

Iš principo, visa tai yra technologiškai įmanoma, nors įgyvendinimui gali reikėti kiek daugiau laiko, negu Musk'as teigė savo pranešime; bent jau taip sako įvairūs kosmoso ekspertai.

Taip pat jie teigia, kad misijos biudžetas vienai SpaceX bus tikrai neįkandamas, todėl kompanijai reikės bendradarbiauti su kitais kosmoso pramonės ir tyrimų dalyviais, galbūt su NASA.

Visai gali būti, kad NASA planas nusiųsti žmones į Marsą bus pakeistas ir sujungtas su SpaceX planus. NASA kol kas planavo į Marsą žmones nuskraidinti ketvirtojo dešimtmečio viduryje, SpaceX – dešimčia metų anksčiau. Paėmę vidurkį, galime tikėtis žmonių Marse po kokių 15 metų

Dar viena svarbi Musk'o išsakyta mintis – pasinaudodami technologijų progresu, jie nori ypatingai atpiginti kelionės kainą vienam žmogui: nuo dabartinių maždaug 10 milijardų dolerių (šis įvertinimas – gana teorinis, nes šiuo metu žmonės į Marsą neskraido) iki 200 tūkstančių.

Tokia kaina prilygtų namo kainai JAV, taigi pagal Musk'o viziją, ateityje išsikraustymas į Marsą galėtų būti alternatyva naujo namo pirkimui, taigi perspektyva, įkandama nemažai JAV vidurinės klasės žmonių. Ar jam pavyks pasiekti milijono žmonių koloniją?

Turbūt parodys tik laikas, bet nuskridus pirmiesiems kolonistams, kitiems prisijungti jau turėtų būti lengviau. Aišku, tai nereiškia, kad viskas bus paprasta – ir pats Musk'as teigia, kad pirmieji kolonistai turėtų būti „pasiruošę mirti“, nes mirtingumas tarp pirmųjų kolonistų bus tikrai didelis.

Linksmesnis aspektas – Musk'as pirmąjį Tarpplanetinės transporto sistemos (ITS) laivą ketina pavadinti „Aukso širdimi“ („Heart of Gold“), pagal erdvėlaivio iš „Keliautojo kosmostopu vadovo po galaktiką“ pavadinimą. Malonus gestas, bet turint omeny to laivo istoriją, gal ir ne pats tinkamiausias pavadinimas...

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(58)
(11)
(47)

Komentarai (1)