Tikras smūgis geologų bendruomenei: kažkur pradingo pusė Eurazijos ir Indijos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shinigami 2016-10-14 14:13
Pagal mane viskas paprasčiau ir nieko keisti nereikia. Kai viena plokštė (nesvarbu žemyninė ar vandenyninė) lenda viena po kita, formuojasi kalnai. Tai reiškia, kad toje vietoje plutos storis didėja. Kuo plutos storis didesnis tuo didesnis jos kiekis bus nugrimzdęs į mantiją. Nes reikia išstumti daugiau mantijos medžiagos, kad išlaikyti plokštę plūduriuojančia dėl padidėjusios masės. Didesnis gylis ligų didesnė temperatūra. Didesnis storis ligų mažesnis šilumos atidavimas nuo mantijos į žemės paviršių. O tai reiškia, kad apatinės plutos temperatūra aukštesnė ir jį pradeda lydytis. Taip susimaišo su mantija. Todėl tektoninės plokštės nenugrimzta į mantija, o yra išlydomos.
trapecijus 2016-10-14 14:28
Kai prieš kokius 25 metus per geografijos pamoką mokytoja parodę paveikslėlį apie plokščių judėjimą, nuo tada maniau, kad būtent palindusi plokštę nuo temperatūros lydosi ir maišosi su mantija. Naujiena visiškai nenustebino. Na aišku tik dabar apskaičiavo kiek žemės dingo, tai pateikė kaip faktą, o ne teoriją.
vanduo4 2016-10-14 16:42
- Labai jau mokslinis tavo aiškinimas. Viskas yra daug paprasčiau. - Žemyninė pluta yra lengvesnė todėl plūduriuoja. Susidūrus dviems "lengviems" plūdurams, formuojasi kalnai, o dėl jų svorio dalis plūduro nugrimsta į mantiją kur ir ištirpsta. Išvada: visokių mokslinių euforijų iškėlimas į viešumą yra būdas atkreipti į save tyrimus dėmesį. Reklama, kurioje tik vienas naujas elementas - sugebėjo apskaičiuoti plokščių svorį.
Kubietis 2016-10-14 18:18
Tai bent atradimas, ar jau išsiaiškino, kas pirmas atsirado, kiaušinis ar višta?
pozitronas 2016-10-15 10:44
Kiaušiniai buvo milijonus metų iki pirmos vištos tai atsakymas aiškus. O jei klausimas kas pirmas - višta ar vištos kiaušinis? tada atsakymas : Pirma višta, kuri išsirito iš gyvūno, panaušaus į vištą, kiaušinio ir tik tada padėjo savo t.y vištos kiaušinį.