Raumenis „išpučiančių“ steroidų šalutinis efektas, apie kurį niekas nekalba  ()

Anaboliniai steroidai – preparatas, apie kurį tikrai yra girdėję varvinantys prakaitą sporto salėse, sunkumų kilnotojai, lengvosios atletikos sportininkai. Retas žino, jog šie raumenis ir jėgą didinantys hormonai iš tiesų buvo išrasti kaip vaistai ir šiandien neretai skiriami gydant mažakraujystę, kaulų išretėjimą bei kitas problemas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Numotume ranka į pūpsančių raumenų mėgėjus – nori, tegul ryja – jei ne žalingas ir netgi priklausomybę skatinantis anabolinių steroidų poveikis. Ilgainiui jie ima veikti tas pačias smegenų dalis, kaip ir narkotikai.

Moterims gali sukelti nevaisingumą

Lietuvos antidopingo agentūros Medicinos srities vadybininkė, medikė Rūta Banytė teigė, jo anaboliniai steroidai iš tiesų buvo sukurti kaip vaistai asmenims, kuriems yra sutrikusi androgeninių hormonų sintezė (t.y. sutrinka tam tikri brendimo procesai).

„Sportininkai pradėjo juos vartoti norėdami greičiau įgyti svorio, jėgos, energijos, greičio, ištvermės, netgi – agresyvumo. Šie hormonai plačiai naudojami atletų, dalyvaujančių lengvosios atletikos (daugiausia – mėtymo rungtyse), sunkiosios atletikos, trikovės varžybose arba tokiose komandinėse sporto šakose kaip regbis, amerikietiškas futbolas“, – sakė R.Banytė.

Pašnekovė sutiko, jog šių hormonų populiarumas – milžiniškas, tačiau medikai nesutaria, ar jie iš tiesų gali pagerinti sveiko žmogaus fizinį pasirengimą, rezultatus. Kodėl šios medžiagos vadinamos anaboliniais steroidais?

Vyriški hormonai (testosteronas) lemia įvairius pokyčius vyro brendimo laikotarpiu. Jie turi androgeninį ir anabolinį poveikį. R.Banytės teigimu, dėl androgeninio poveikio išryškėja pirminiai ir antriniai lytiniai požymiai: varpos ir sėklidžių padidėjimas, balso mutacija, plaukų augimas veido, pažastų ir lytinių organų srityse. Šiek tiek sustiprėja ir jaunuolių agresija. Tuo metu anabolinis poveikis paspartina raumenų, kaulų augimą, raudonųjų kraujo ląstelių sintezę.

Tokie pokyčiai natūraliai vyksta vyrų kūne, tačiau anabolinius steroidus kaip preparatus juk gali naudoti ir moterys. Kas nutinka tuomet?

„Jeigu merginos ar moterys pradeda piktnaudžiauti šiomis medžiagomis, atsiranda aknė, padidėja plaukuotumas veido ir kitose kūno vietose, tačiau gali prasidėti ir plikimas. Anaboliniai steroidai sukelia gliukozės svyravimus kraujyje, atsiranda cistų moters kiaušidėse, piktnaudžiaudama šiais preparatais moteris netgi gali tapti nevaisinga“, – perspėjo R. Banytė.

Ji pridūrė, jog androgeninis poveikis pasireiškia tik tiems audiniams, kur yra receptorių, jautrių šiam hormonui.

Raumenys subliūkšta it balionas

Dalis gydytojų straipsniuose rėžia tiesiai šviesiai: „tai dar viena narkotikų rūšis!“. Tuo metu R.Banytė patikslina, kad anaboliniai steroidai, nelemia staigaus dopamino išsiskyrimo, sukeliančio ekstazę, neturi trumpalaikio poveikio smegenims. Tačiau ilgalaikis piktnaudžiavimas steroidais gali veikti tas pačias smegenų sinapses (jungtis tarp neuronų smegenyse – red. past.), kurias stimuliuoja ir narkotinės medžiagos.

Kitaip tariant, ilgainiui raumenims auginti skirtas preparatas pradeda veikti žmogaus nuotaiką ir elgesį. Be to, kai kurie asmenys įpranta prie savo raumenyno, tam tikro atspindžio veidrodyje ir nusivilia, kai be anabolinių steroidų nepavyksta pasiekti panašių rezultatų.

Nustojus vartoti anabolinius steroidus pasireiškia visa „puokštė“ nemalonių pojūčių: ima trūkti jėgų, subliūkšta raumenys, gali atsirasti irzlumas, neurastenija, pereinanti į psichozinę būseną, sutrinka miegas, dažną ima varginti prislėgta nuotaika, nemiga. „Be viso to sutrinka hormonų veikla, kurią atstatyti – sudėtinga“, – sakė Lietuvos antidopingo agentūros atstovė.

Straipsnio pradžioje jau minėjome, jog iš tiesų anaboliniai steroidai buvo sukurti kaip vaistai. R. Banytės teigimu, jie iki šiol skiriami gydant mažakraujystės, kaulų išretėjimo, organizmo išsekimo, brendimo atsilikimo ir kitas ligas bei negalavimus.

Greiti pokyčiai turėtų kelti įtarimų Lietuvos antidopingo agentūra neturi duomenų, kiek tarp sportuojančių gali būti asmenų, vartojančių tokius hormonus.

„Jei pastebi sporto klube asmenį, kuris per greitą laiką pasikeičia neatpažįstamai, jau galima sakyti, kad tokia (steroidų vartojimo, – red. past.) problema yra. Todėl svarbu, kad žmonės suvoktų, jog šis rezultatas yra trumpalaikis“, – kalbėjo pašnekovė.

Svajojantiems apie pūpsančius raumenis ji rekomendavo verčiau kreiptis į profesionalų trenerį, kuris sudarytų individualią mitybos ir fizinio aktyvumo programą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(51)
(18)
(33)

Komentarai ()