Šnapsą maukiančios katės ir šunys juokingi? Tuomet vertėtų sužinoti ir tai, kas yra nutylima ir į kadrą nepapuola (Video)  (1)

Šventės gyvūnams – itin pavojingas laikas. Šeimininkai dažnai savo augintinius palieka vienus namuose, stalai būna apkrauti įvairiausių gyvūnams žalingų produktų, o ir naujametiniai fejerverkai gali sukelti ilgalaikes pasekmės turinčio streso. Visgi, kai kurie žmonės elgiasi itin neatsakingai ir savo augintinius palieka su alkoholiniais gėrimais ar net specialiai juos girdo. Naminių gyvūnų alkoholio vartojimas – kasmet vis didėjanti problema.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Veterinarai jau kurį laiką bando įspėti augintinių savininkus – apsaugokite savo gyvūnus nuo šventinio žmonių maisto ir gėrimų. Tai, kad šunims šokoladas yra mirtinai pavojingas jau žino daugelis, tačiau internete beveik kasdien pasirodo vaizdo įrašų su girtais gyvūnais. Kartais taip nutinka dėl neatsargumo – žmonės pakyla nuo stalų ir palieka savo taures kur pakliuvę. Kartais, net ir ant grindų. Gyvūnai yra smalsūs ir, savaime aišku, nežino, kad žmonės galėtų gerti kažką, kas taip pavojinga. Todėl dažnai neatsargiai paragauja alkoholinių gėrimų.

Pavyzdžiui, telegraph.co.uk neseniai dalinosi istorija apie retriverių veislės kalytę Casey, kuri paragavusi deserto su alkoholiu mirtinai apsinuodijo. Ją kurį laiką kamavo traukuliai ir net veterinarų pastangos Casey išgelbėti nebepajėgė. Iš tikrųjų, daug žmonių galėtų pasimokyti iš šios istorijos. Kadangi šunys bei katės yra maži, apsinuodijimui pakanka ir nedidelio alkoholio kiekio. Reikėtų būti atsargiems ir apsaugoti smalsius naminius gyvūnus nuo visų alkoholinių gėrimų ir desertų su alkoholiu. Veterinarai pastebi, kad kyla nerimą kelianti tendencija – augintinių girdymas tik tam, kad būtų galima iš jo pasijuokti ar nufilmavus vaizdo įrašu pasidalinti socialiniuose tinkluose.

Keletas patarimų, kaip mūsų šventes augintiniams padaryti saugesnes

Žinoma, nenorėdami skatinti tokio elgesio, tokiais vaizdo įrašais nesidalinsime, nors jų rasti nesunku. Stebina tai, kad po jais gausu komentarų, kuriuose nereiškiamas susirūpinimas, o kartu juokiamasi iš girto gyvūno. Šunims bei katėms dažnai girdomas alus ar vynas – nors po poros gurkšnių gyvūnas dažniausiai šio gėrimo atsisako, net labai mažas kiekis gali turėti liūdnas pasekmes.

Apsinuodijimas alkoholiu gyvūnams sukelia stiprų šoką. Kartais jiems tiesiog sutrinka orientacija, todėl jie gali išsigąsti, bandyti pabėgti, trankytis į sienas ar baldus. Tačiau neretai juos ištinka ir sunkūs priepuoliai, kankina traukuliai, iki kritinės ribos pakyla širdies ritmas, gali sutrikti kvėpavimas. Skubiai nesikreipus į veterinarus gyvūną galima prarasti.

Per šventes naminiai gyvūnai gali pasidžiaugti ilgiau namuose esančiais šeimininkais, vaikų dėmesiu ar dovanų gautais skanėstais. Visgi, negalima pamiršti ir atsargumo – apsaugokite savo naminius gyvūnus nuo alkoholinių gėrimų, šokolado, razinų ir kitų džiovintų vaisių. Jei jūsų augintinis nuo stalo sugebėjo nugvelbti uždraustą saldų kąsnį ar paragavo alkoholio, reikėtų kuo skubiau kreiptis į veterinarijos gydytojus – greita reakcija gali mylimą šunį ar katę išgelbėti nuo skausmingos mirties.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(24)
(17)
(7)

Komentarai (1)