Kokia Visatos forma?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Berserkas 2016-12-15 19:10
Mobius Strip
mobilunkas 2016-12-15 19:23
jei visata plokscia vadinasi nebegaline, vadinasi salia egzistuoja begalybe tokiu pat visatu. Jei visata butu rutulio formos nebutu aisku ar ji begaline ar ne
Eič 2016-12-15 20:15
Aišku, aš čia nei fizikas, nei išmanau ten labai ką... Bet šiaip, įdomumo dėlei.. Kodėl visata, kuri kadaise buvo tiesiog taškas, plėstųsi į visas puses ne vienodai?
punktyras 2016-12-15 21:12
Jei būtų plėtusis į visas puses vienodai, nebūtų, kas užduoda tokį klausimą – dėl kvantinių fluktuacijų besiplečiantis taškas nebuvo idealiai tolygus, iš sutankėjimų vėliau susidarė galaktikų branduoliai su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis.
bahuriux 2016-12-15 21:32
Su tuo plokštumu tik klaidina, neplokščia visata, ta prasme ne 2D, o 3D, o 3D tai neplokštuma. Turėtu rašyti kažkaip panašiai matuojam ar visomis kryptimis žiūrint matmenys nekinta, matuojam ar visata nėra kažkokia kreiva ir nevienalytė palie atstumus. Dėl lygiagretumo tai viskas gerai aprašyta. Bet apskritai kažkokia nesamonė ką jei gali spresti iš regimosios visatos, jei tai tėra tik lašas vandenyne. Jei vaizdžiai plyginus, įsivaizduokim matom 2mm kur bepažiųretume ir išto sprendžiam ar vandenynas plokščias ar ne, jei mūsu lašas nėra prie dugno ar paviršiaus, tai nieko nebus, nieko ir nepamatysim, o kad mūsų regimoji visata būtu pariby šancų mažoka sakyčiau. o šiaip tai yra kažkas keisto su tuo plokštumu juk nebereikalo matosi ta taip vadinama "blogio ašis". Šiaip jau atviros ir plokščios visatos atveju yra kiek įdomiau viskas. http://www.technologijos.lt/n/mokslas/a ... ltivisata- labai geras straipsnis, kad matematiškai net neįmanoma, kad neatsidurtum tame pačiame taške, na atsidurtum ne tame pačiame taške, bet tokioje pačioje visatoje atomas į atomą, tiesiog reikia labai toli nukeliauti, tiek toli kad atomų išsidėstymas sutaptu su mūsų dabartiniu visatos variantu. Čia gal ir neatsiduri tame pačiame taške, bet atsiduri tokioje pačioje visatos versijoje. Kiek tai gali būti tikra relioj visatoj, manęs neklauskit. Čia matomai tuo atveju jei visata yra labai didelė, arba begalinė (begalinio dydžio visata man nepatinka, matematiškai OK, bet fiziškai kažkokia nesamonė).
Akimb 2016-12-15 22:20
bahuriux 2016-12-16 17:49
Kad erdvė plėsis link begalybės tai sutinku inflaicija ir judant kad ir šviesos greičiu matomos visatos burbulas vistiek mažės ir krašto psiekti neįmanoma. Bet juk negali būti begalybės masės visatoje, ar gali? Na samprotaujant, kad BB atsirado iš begalinio tankio ir nulinių matmenų singuliaraus taško galim numanyti, kad masės buvo begalybė, bet aš taip nemanau, nes pvz JB (juodoji bedugnė) irgi yra begalinio tankio, nulinių matmenų, bet ne begalinės masės.